A koronavírus-vakcina tömeges rendelkezésre állásáig is létfontosságú a közösségi terjedés megállítása. Ez utóbbiban lehet kulcsfontosságú szerepe az új MK-4482 / EIDD-2801 vagy más néven molnupiravir nevű vírusellenes gyógyszernek, amely mindössze 24 óra alatt teljesen elnyomja az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) terjedését -  idézi a Georgia Állami Egyetem Biomedicina Tudományok Intézetének tanulmányának a greeenwichtime.com-on megjelent szemléjét a portál.

Ez az első olyan szájon át bevehető gyógyszer, ami gyorsan blokkolja a SARS-CoV-2 terjedését, tehát igazi áttörést hozhat - magyarázták a kutatók a Nature Microbiology című folyóiratban megjelent publikációban.

QP | Quality Placement

A vírusellenes gyógyszert az atlantai Emory Egyetemen fejlesztette ki a Drug Innovation Ventures at Emory gyógyszerinnovációs vállalat (DRIVE). A molnupiravir eredetileg az influenza kezelésére készült, pontosabban arra, hogy megakadályozza az influenzavírus replikációját azáltal, hogy hibákat okoz a vírus RNS-ében.

A görényeken végzett vizsgálatok során a SARS-CoV-2 vírusrészecskék mennyiségének jelentős csökkenését figyelték meg a molnupiravir beadását követően. "Úgy gondoljuk, hogy a vadászgörények igazán releváns transzmissziós modellek, mivel könnyen terjed közöttük a SARS-CoV-2, de javarészt nem alakul ki náluk súlyos Covid-19. Ez nagyon hasonló az új koronavírus fiatal felnőttek közötti terjedéséhez" - mondta Robert Cox, a Plemper-csoport posztdoktori munkatársa és a tanulmány társszerzője.

A kutatók úgy vélik, a gyógyszer a fertőző embereknél akár 24 órán belül blokkolhatja a vírusterjesztést. A szájon át bevehető hatóanyagot a fertőzés korai szakaszában el lehet kezdeni szedni, így meggátolja a súlyos forma kifejlődését, lerövidíti a fertőző fázist, ezzel is enyhítve a páciensek elszigeteltségéből adódó érzelmi és társadalmi-gazdasági következményeit, gyorsan megfékezi a lokális járványgócok kialakulását.

A gyógyszer jelenleg a klinikai vizsgálatok II/III. fázisában jár, három különböző dózisban tesztelik SARS-CoV-2-vel fertőzött pácienseken öt napon át, napi két adagban.