Át kell állítani a gondolkodásunkat ahhoz, hogy együtt éljünk a vírussal, ne pedig eltüntetni akarjuk. A lehető legkisebbre kell csökkentenünk a vírus hatását az egészségügyre, a gazdaságra és a társadalomra - felismerve, hogy a vírus mindig itt lesz" - mondta Timothy Brewer, a UCLA Fielding School of Public Health járványtani professzora az ABC Newsnak az Infostart szemléje szerint.

Járvány idején annak, aki beteg, otthon kell majd maradnia - mindenképpen. Akinek muszáj elhagynia otthonát, az majd maszkban teheti meg ezt.

Ki kell alakuljon annak a kultúrája, hogy ha beteg vagy, akkor otthon maradsz. Ne menj be dolgozni, ne menj iskolába, ne küldd a gyerekeidet iskolába. Jobban meg fogjuk érteni azt a kollektív felelősséget, amelyet egymásért viselünk

 - mondta Wafaa El-Sadr, a Columbia Egyetem Mailman School of Public Health járványtan és orvostudomány professzora.

Segítenek az antivirális szerek

A közelmúltban a Merck és a Pfizer is készített ilyen tablettát, melyeket a tüneteket nemrég óta tapasztalóknál lehet bevetni. Nem az oltások helyett, hanem azok mellett, főként a magas rizikójú csoportokban alkalmazhatók ezek a szerek, komoly segítséget nyújtva az immunhiányos állapotú emberek számára.

Célzott tesztelés szükséges

A tüneteket mutató emberekre koncentrálódik a tesztelés, illetve olyan helyzetben lévő tünetmenteseknél, akik csoportosan terveznek közös programot.

Az egyik legfontosabb, a vírus terjedésének csökkentésére elvégzendő változtatás az épületek szellőzésének javítása lehet

A jobban szellőző épületekben ugyanis egy fertőzött jelenlétében sem terjed olyan könnyen a vírus.

Továbbá az évente felvett oltásokkal tehetünk meg mindent azért, hogy a lehető legnagyobb biztonságban élhessünk együtt a koronavírussal.