Az Egyesült Királyságban jelenleg a gyártó ajánlotta három hetes eltérés helyett 12 hetes különbséggel adják be a Pfizer vakcináját, amelynek első adagja a rákbetegekben kisebb szintű védelmet nyújt, mint az egészségesekben. Az emlékeztető oltás ugyanakkor jelentős mértékben növeli esetükben is az immunvédelmet - derül ki a portál szemléjéből.

Egy 205 fős vizsgálatban az oltottak közül 54 önkéntes egészséges volt, a többiek pedig olyan idősebb oltottak voltak, akiknek hematológia vagy egyéb típusú, például emlő- vagy prosztatarákjuk van. A vérvizsgálatok során T-sejteket és antitesteket vizsgáltak, három héttel az első oltás beadása után. Az oltás első adagja után az egészséges önkéntesek 97 százalékos védelmet kaptak, a hematológiai rákbetegségekben szenvedők mindössze 13 százalékost volt, az egyéb rákbetegségekkel élőkben 39 százalékos volt a védelem az oltás első adagja után.

A nem hematológiai típusú rákbetegeknél a második adag beadása után két héttel 95 százalékosra emelkedett a védelem, a hematológiai típusú betegek esetében a kutatás nem tudott megállapításra jutni, mivel kevesen vettek csak részt közülük a kutatásban.

Összességében az első dózist követően a legtöbb rákbeteg immunológiai védelem nélkül maradt az injekció beadását követő legalább öt hétig; ezt a gyenge hatékonyságot egy, a 21. napon beadott korai emlékeztetővel növelni lehet "- mondta Sheeba Irshad, a kutatás vezetője. Mindezek tükrében a brit oltási stratégia felülvizsgálatát kérik, a rákbetegeket pedig arra biztatják, igyekezzenek védekezni az ellen, hogy megfertőződjenek.