Nagyot javult az orosz orvosok viszonya a hazai fejlesztésű Szputnyik koronavírus-oltáshoz - idézte a Moscow Times az utolsó független oroszországi közvélemény-kutató intézet, a Levada Center felmérésének adatait. A kétezer megkérdezett orvos 69 százaléka azt mondta, hogy hatékonynak és biztonságosnak tartja az orosz vakcinát. Ugyanennyien már meg is kapták vagy meg fogják kapni az oltást, csak a válaszadók 23 százaléka utasítja el, hogy megszúrják.

Ezzel nagyot változott a világ ahhoz képest, amikor 2020 augusztusában Vlagyimir Putyin államfő bejelentette, hogy az utolsó tesztelési fázis előtt megadják a Szputnyik hivatalos felhasználási engedélyét. Akkor az orosz orvosok több mint fele azt mondta, hogy nem kér a hazai termékből. A Levada vizsgálatából az is kiderült, hogy az orvosok 48, illetve 41 százaléka bízik az azóta engedélyezett két újabb orosz vakcinában, a KoviVakban és az EpiVacCoronában. A Kreml a napokban jelentette be, hogy olyan nagy az igény a Szputnyikra, hogy gondot okoz az export.

Az orosz orvosoknak csak 28 százaléka tartja hatékonynak és megbízhatónak az amerikai Pfizer készítményét, a másik "imperialista" vakcináról,  Moderna készítményéről pedig csak 20 százalékuk vélekedik így. Az AstraZeneca oltását az orosz orvosok 13 százaléka tartja megfelelőnek. A Levada megjegyzi, hogy a bizalmatlanságot részben a tudatlanság okozza, ugyanis a megkérdezettek közel felének nem volt véleménye a nyugati termékekről.

A felmérésből az is kiderült, hogy óriási a különbség az orosz területek vakcinaellátásában. Moszkvában és a környező régiókban nagyobb a kínálat, mint a kereslet, ám a vidéki részeken éppen fordított a helyzet - derült ki a helyi orvosok beszámolójából. Az orosz orvosok többsége továbbra is úgy véli, hogy a koronavírust mesterségesen állították elő, nem természetesen keletkezett, és indult világhódító útjára.