Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mitch McConnell, a republikánusok szenátusi frakcióvezetője arra kérte politikustársait, hogy minél előbb voksoljanak a tervezetről. Sürgetőnek mondta a helyzetet, és idézte a hivatalos adatokat, amelyek szerint egyetlen hét alatt 70 ezer ember veszítette el a munkáját az Egyesült Államokban a járvány miatt előállt gazdasági helyzetben - írta az MTI.

Amennyiben a szenátusban elfogadják a tervezetet, a demokrata többségű képviselőháznak is meg kell azt szavaznia.

A terv elsősorban a kisvállalkozások és a munkavállalók megsegítését célozza, és magában foglalja azt a "csekkpolitikát", amelyet a napokban többször említett Donald Trump amerikai elnök is. Ennek értelmében a felnőtt amerikai állampolgárok egyszeri csekket kapnának napi gondjaik enyhítésére.

A sajtóértesülések eddig 1000 dolláros (mintegy 330 ezer forintos) összegről szóltak, de a csütörtökön este nyilvánosságra hozott javaslatból kiderül: minden jogosult felnőttnek 1200 dolláros (csaknem 400 ezer forintos) csekket kézbesítenének, s gyermekenként további 500 dollár (165 ezer forint) járna. Nem mindenki kapna azonban azonos összeget, és egyesek egyáltalán nem részesülnének a segítségben. A juttatást a jövedelemtől tennék függővé: az egyénenként évi 99 ezer dollárnál, családonként pedig évi 198 ezernél magasabb bevétellel rendelkezők egyáltalán nem számíthatnak rá.

A vállalkozásokat a republikánus javaslat azzal segítené, hogy engedélyezné mind a munkabérek után fizetendő adók, mind a társasági adók befizetésének elhalasztását.

"Muszáj megvédenünk az amerikai dolgozókat, családokat és kisvállalkozásokat ebben az egyedülálló gazdasági válságban, amely minden nap csak mélyül" - fogalmazott McConnell szenátor csütörtökön este. Kétpárti összefogást sürgetett a javaslat támogatására.

Chuck Schumer, a szenátusban kisebbségben lévő demokraták frakciójának vezetője egyetértett a tervezet céljaival, de fontosnak tartotta leszögezni, hogy a gazdaságba pumpált dollároknak - mint fogalmazott - "nem szabad a nagyvállalatok részvényeseinek és vezetőinek a zsebeiben végezniük".

Az amerikai közszolgálati rádió (NPR) csütörtök esti tudósítása szerint az elmúlt napokban olyan sokan jelentkeztek be munkanélküli-segélyért, hogy a munkaügyi minisztérium ezzel foglalkozó hivatalának internetes honlapja átmenetileg felmondta a szolgálatot. A tárca adatai szerint komoly elbocsátások kezdődtek a szállodaiparban és a vendéglátásban, de általában is a szolgáltatásokkal foglalkozó cégeknél.

A nagyvállalatok szintén bajban vannak. A legjelentősebb légitársaságok csütörtökön este levelet intéztek Steven Mnuchin pénzügyminiszterhez és a kongresszusi vezetőkhöz, a lehető leggyorsabb cselekvésre kérve őket. Azt írták, hogy az iparágban 11 millió munkahely került veszélybe a koronavírus-járvány miatt.

Donald Trump többször azt mondta: elsődleges fontosságúnak tartja a dolgozó emberek és a kisvállalkozások megsegítését, de ígéretet tett arra is, hogy a kormányzat az amerikai gazdaság több szektorát felkarolja.

Támogatást kért a kormánytól a chicagói székhelyű Boeing repülőgépgyár vezetése is. Emiatt csütörtökön távozott az igazgatótanácsból Nikki Haley, az Egyesült Államok korábbi ENSZ-nagykövete, a politikusnő ugyanis nem értett egyet azzal, hogy állami segítséggel tegyék rendbe a cég anyagi helyzetét.