Pacific Investment Management Co (PIMCO), a világ egyik legnagyobb kötvénybefektetési cége arról tájékoztatta ügyfeleit, hogy a várakozása szerint a koronavírus-járvány viszonylag enyhe, rövid recessziót okozhat a világgazdaság egy részében - adta hírül a Reuters. A legrosszabb a következő hónapokban várható, és a visszaeső vállalati finanszírozás erős pénzügyi megszorításokhoz vezethet.

Kamatfegyver

Aggasztanak az amerikai hitelciklust érintő kockázatok - fejtegette Joachim Fels, a kaliforniai székhelyű kötvényalap gazdasági tanácsadója. Ezért óvatosságot ajánlanak a befektetőknek, akiknek oda kell figyelniük fizetőképességük megtartására, továbbá tőkéjük védelmére.

A PIMCO arra számít, hogy az amerikai Federal Reserve legalább további fél százalékponttal mérsékli alapkamatát - miután a járványra válaszul ezt egyszer már megtette -, elképzelhető, hogy nullára viszi le alapkamatát, illetve újraindíthatja kötvényvásárlási programját. Más jegybankok, köztük a feltörekvő országok központi bankjai szintén enyhíthetik monetáris politikájukat a következő hetekben, hogy fenntartsák a hiteláramlást - véli a szakértő.

"U" alak

A befektetési cég szerint a japán gazdaság minden bizonnyal máris recesszióban van, és jó eséllyel az USA és az eurózóna is hasonló sorsra jut. Ugyanakkor csak egy technikai értelembe vett visszaesés várható az első fél évben, amelyben két egymást követő hónapban zsugorodik a gazdaság. A PIMCO gyenge, nagy "U" alakú visszaesést vár, ami azt jelenti, hogy az év második felében megindul a fellendülés.

A cég szakértői szerint elsősorban az idegenforgalom, a szórakoztató- és a vendéglátóipar szenvedi majd meg a leginkább a koronavírus-járványt. A PIMCO-nál, amely december végén 1,91 milliárd dollár vagyont menedzselt, felfüggesztették nem feltétlenül szükséges üzleti utazásokat.