Giuseppe Conte hangsúlyozta, hogy a csomagot a jövő héten bocsátják parlamenti szavazásra. Ezt követően azonnal elindítják a vállalkozások és családok segítését.

Az intézkedésekkel Róma túllépi az idei évre korábban meghatározott költségvetési tételeket. A kormányfő megjegyezte, hogy egyeztettek az Európai Unióval, és Brüsszel "támogatását biztosította Olaszország segítésére". A 7,5 milliárdos csomag fenntartható, az olasz ellenzéki pártok javaslatait is figyelembe vették, ezért remélhető, hogy a jobbközép is támogatja a gazdasági intézkedéseket. "Egységesnek kell lennünk" - jelentette ki a miniszterelnök.

Roberto Gualtieri pénzügyminiszter hozzátette, hogy a gazdaságélénkítő csomag elsőrendű célja, hogy az egészségügyi helyzet miatt "senki se veszítse el állását". A tárcavezető kifejtette, hogy régiók és gazdasági ágazatok szerint osztják szét a forrásokat. Az intézkedések közt szerepel az egészségügyi rendszer támogatása, a polgári védelmi hatóság, a veszteséggel számoló export és idegenforgalmi vállakozások, valamint a családok segítése. Döntés született a március 29-i népszavazás elhalasztásáról is egyenlőre új dátum nélkül. Az eredetileg a római parlament létszámcsökkentéséről kitűzött referendumtól függött egy esetleges előrehozott választás, amely most szintén halasztásra van ítélve.

Az olasz közegészségügyi hivatal (Iss) véleménye szerint, nem kizárt, hogy az eredetileg március 15-ig tervezett oktatási szünetet meg kell hosszabbítani, ha a fertőzés növekedésének ütemét nem sikerül jelentősen megfékezni. Giuseppe Conte bejelentette, hogy a tanítás leállításának hosszabbítását még március 15. előtt közlik. A miniszterelnök elmondta, tisztában voltak azzal, hogy az iskolák országos bezárása, mekkora nehézséget teremt a családok számára. A kormány a gyermekekkel otthonmaradó szülők támogatását, valamint a távmunkavégzés szorgalmazását is finanszírozni készül.

Giorgia Meloni a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke úgy nyilatkozott, Giuseppe Contét "súlyos felelősség" terheli, amiért Olaszországot "vírusországgá" tette. Meloni a Conte-kormány eddigi kommunikációját bírálva úgy vélte, a miniszterelnök mindenáron a közzéppontba akar kerülni, de lépései eddig csak "kavarodást és vészhelyzetet" teremtettek.

A legfrissebb felmérések szerint Giuseppe Conte továbbra is a legnépszerűbb olasz politikusnak számít. A legnagyobb párt továbbra is a Matteo Salvini vezette Liga, amelynek támogatottsága 28 százalék alatti a korábbi több mint 30-hoz képest. Sarkában van a baloldali Demokrata Párt (PD), amely az utóbbi hetekben 22 százalékra erősödött.