A 71 éves Slaternél először július 13-án diagnosztizálták a koronavírus-fertőzést nála a feleségével együtt. Két hét karantén után a nő felépült, de a férfi nem. Ráadásul arra sem számított senki, hogy az év egyharmadát a betegséggel harcolva tölti majd, akkor a hálaadást már a családjával töltheti.

"Körülbelül egy hét múlva, miután lélegeztetőgépre helyezték, elmondták nekünk, hogy ő a legbetegebb a fertőzöttek közül a kórházban ... és azt is mondták, hogy semmi mást nem tehetnek érte" - mondta Slater lánya, Kim Cochran a CNN-nek.

Augusztus 6-ig mesterséges lélegeztetést kapott, majd testen kívüli membrán oxigenizációs kezelésben részesítették, ez egy olyan terápia (nagyon leegyszerűsítve), amely oxigént ad a vérhez és aztán azt pumpálja a beteg kardiovaszkuláris rendszerében.

"Azt mondták, hogy a Covid úgy működött nála, mint egy bomba, és elpusztította a tüdejét" - mondta Cochran. "Két héttel később, valahányszor megpróbálták eltávolítani az ECMO-ból, azonnal összeomlott a légzése" - ismertette lánya az apja korábbi állapotát.

Szeptember 18-án Slater végül negatívnak bizonyult a Covid-19-re, és lassan elkezdték eltávolítani az összes gépet. Orvosi rehabilitációs intézetbe költöztették, majd pénteken engedték ki a kórházból.

A család elmondta, hogy hálásak a kórházi személyzetnek, akik segítettek apjuk gondozásában.

"Csak azért akarjuk elmondani a történetet, mert nem akarjuk, hogy bárki is feladja" - mondta Cochran.

Korábban a Slaterhez hasonló állapotú betegeket a remdesivir nevű gyógyszerrel kezelték, de az elmúlt időszak kutatási eredményei alapján az hatástalan a koronavírussal szemben.