Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Covid-19 megbetegedést okozó SARS-Cov-2 vírus a most elfogadott feltételezések szerint egy, a kínai Vuhanban található élőállat piacra vezethető vissza, s az első megbetegedésekről december végén értesítették az Egészségügyi Világszervezetet, a WHO-t. A jelenleg legáltalánosabban elfogadott feltételezések szerint a vírus októberben, novemberben kezdethetett el terjedni. Ugyanakkor a Harvard Medical School közzétett egy tanulmányt, amely arra a következtetésre jutott, hogy ennél jóval korábban, már augusztusban terjedhetett a betegség a vuhani lakosság körében.

A tanulmány (amely még nem tekinthető tudományos publikációnak) a CNBC.com és a Fortune beszámolói szerint a vuhani kórházak forgalma és az internetes keresések adatai alapján jutott arra a feltételezésre, hogy a járvány már korábban kitörhetett a kínai nagyvárosban. A kutatók műholdfelvételek alapján igyekeztek megbecsülni hat vuhani kórház leterheltségét az adott időszakban. A kapott adatokat összehasonlították más járvány időszakban tapasztalt adatokkal, leginkább a korábbi influenzajárvány hullámokban megfigyeltekkel.

A tanulmány e mellett a Kínában a google-hoz hasonló népszerűségnek örvendő Baidu keresési adatait is vizsgálta, a "köhögés" és a "hasmenés" szavak keresési trendjét nézték 2017 áprilisa és 2020 májusa között. Úgy találták, hogy 2018 és 2020 között megfigyelhető volt egy felfelé tartó trend a kórházi foglaltságban, azonban igazán látványos meredek emelkedést tavaly augusztustól kezdve lehetett tetten érni, amely tavaly decemberben csúcsosodott ki.

A hat vizsgált kórházból ötben a legnagyobb napi foglaltságot tavaly szeptemberben és októberben lehetett tapasztalni, amely egybeesett a Baidu-n a "hasmenés" és "köhögés" szavak iránti keresések felfutásával. A keresések mennyiségének csúcsa már három héttel megelőzte a Covid-19-es megbetegedések 2019 eleji csúcsát a tanulmány szerint.

Sokkal hamarabb ott lehetett

A megnövekedett kórházi forgalom és a tünetek iránti keresések felfutása Vuhanban megelőzte a járvány 2019 decemberére tett hivatalos kezdetét - állítják a tanulmány szerzői. Bár nem lehet azt állítani, hogy ez a megnövekedett forgalom közvetlen kapcsolatban állna az új vírussal, azonban ezek a tények megerősítik azon tanulmányok megállapításait, amelyek szerint a járvány kitörése már a Huanan-piacon történt fertőzések azonosítása előtt megtörtént - írják. A tanulmány szerzői szerint tehát adataik alátámasztják a feltételezéseket, amelyek szerint a vírus már azelőtt terjedt az embereke között mielőtt a vuhani kitörést először dokumentálták,s ez azt is jelentheti, hogy a vírus már azelőtt terjedt külföldön is, hogy a kínai hatóságok egyáltalán észlelték volna azt.

Az amerikai járványügyi központ (CDC) a köhögést és a hasmenést is említi a Covid-19-es megbetegedés lehetséges tünetei között. A WHO-nál a köhögés a gyakori, a hasmenés a ritkábban fellépő tünetek között szerepel. A kutatók szerint azért érdemes a két kifejezést együtt vizsgálni, mert a köhögés más, szezonálisan fellépő légúti megbetegedések tünete is lehet, a hasmenéssel együtt viszont a Covid-19-es betegség egyik sajátossága.

A tünetekre irányuló keresések felfutását követték a kórházak parkolói kihasználtságának drasztikus felfutása októberben és novemberben. Bár egyértelmű okát nem lehet tudni ennek a növekedésnek, azt feltételezzük, hogy a széles körű közösségi terjedés vezetett az akkut, orvosi ellátásra szoruló eseteke számának növekedéséhez. Megjegyzik, természetesen a műholdas képek elemzésének megvannak a korlátai, s az internetes keresést indítók eredeti szándékait sem lehet biztosan ismerni.

Nem új a módszer

A tünetekre való keresések gyakoriságának változását mér korábban is vizsgálták. Április elején a Universtity College London munkatársai tettek közzé egy tanulmányt, amely szerint a tünetek egy csoportjára - a szaglás elvesztése, a láz és a légszomj - vonatkozó Google-keresések világszerte jól lekövették a járvány terjedését. Ez alapján egyébként akkor a New York Times azt feltételezte például, hogy Ecuadorban akkor jóval előrehaladottabb a járvány, mint amire az alacsony tesztszám miatt a hivatalos adatokból következtetni lehetett. Az országban akkor alig 3400 fertőzöttet tartottak nyilván, ezek száma mára meghaladta a 43 ezret.

Persze ha egy járványt okozó betegségről tudni lehet, mik a tünetei, akkor az azokra irányuló keresések száma már ettől is nőhet. Azonban kutatók azt figyelték meg, hogy Olaszországban már azelőtt jelentősen megnőtt a "nem érzek szagokat" kifejezésre vonatkozó keresések száma, hogy a média elkezdett volna beszámolni a járvány kitöréséről. Ugyanez volt tapasztalható Iránban is.

Az sem újdonság egyébként, hogy műholdas képek segítségével igyekeznek elemzők kideríteni azt, hogy mi történik Kínában. A kínai hivatalos statisztikai adatokat például sokszor fogadják kételkedve külföldi elemzők. A pénzügyi elemzők körében például nem volt szokatlan a módszer, hogy műholdas képek alapján igyekeztek megbecsülni adott kínai tartományok áramfogyasztását, s ebből készítettek becslést a valós ipari termelési adatokra.