Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Unió luxembourgi központú számvevőszéke kiemelte annak jelentőségét, hogy az uniós helyreállítási csomag részét alkotja a kohéziós célú és az európai területeknek nyújtani javasolt 58 milliárd euróval kiegészített segítség (REACT-EU), amely arra hivatott, hogy megteremtse a gazdaság fellendülésének alapjait a 2020-2022-es időszakban.

A számvevők hangsúlyozták: a javaslat szabad mérlegelési jogkört biztosít a tagállamoknak a kiegészítő források felhasználási módját illetően, és nem részletezi, hogy a segítségnyújtást hogyan hangolják össze más uniós eszközökkel és nemzeti rendszerekkel. Így megnő a kockázata annak, hogy előtérbe helyezik a pénzeszközök mielőbbi felhasználását a gondos eljárással szemben.

Kiemelték, hogy ez a kockázat különösen a világjárvány által várhatóan leginkább sújtott tagállamokat érinti, amelyekben alacsonyabb a támogatás felhasználás aránya. A források tagállamok közötti elosztására szolgáló új módszert torzíthatja továbbá, ha a tagállamok alábecsült munkanélküliségi adatokat jelentenek be - emelték ki.

Az Európai Bizottság Új Nemzedék EU (Next Generation EU) néven 750 milliárd eurós csomagot terjesztett elő, hogy támogassa a tagországokat a koronavírus jávány társadalmi és gazdasági hatásainak kezelésében, és visszajussanak a fenntartható növekedési pályára. A csomag részét alkotja a 2014-2020-as költségvetési időszakban a kohéziós célú és az európai területeknek nyújtandó helyreállítási segítség (REACT-EU), amelynek célja, hogy megteremtse az unió 2020-2022-es időszak fellendülésének alapjait.