Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A sanghaji alacsony járványügyi kockázati besorolásba tartozó lakónegyedekben élők számára újra szabadon közlekedhetnek június 1-től. A lakosságot azonban továbbra is arra kérik a hatóságok, hogy kerüljék a tömeget. Szerdától újraindulhat a városban a tömegközlekedés „alapszinten”, és újra közlekedhetnek a személyautók és személyfuvarozók is. 

Az enyhítések egyelőre nem vonatkoznak azokra a területekre, amelyeknek a kockázati besorolása magasabb. Sanghajban a legutóbbi koronavírus-adatok szerint már csak 67 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, ezért a dolgozók hamarosan visszatérhetnek az irodákba, és az üzemekben is újraindulhat a termelés.

A városvezetés 50 pontos akciótervet dolgozott ki a lezárásoktól megtépázott helyi gazdaság talpra állítására, melynek elsődleges célja a vállalkozásokra nehezedő nyomás enyhítése, az újranyitás rendjének fenntartása, a kereskedelem és a beruházások stabilizálása, valamint a fogyasztás ösztönzése.

Az akcióterv pénzügyi segítséget (adó- és járulékcsökkentést) kínál a járványtól leginkább sújtott ágazatoknak, de adócsökkentést vehetnek igénybe a gépkocsivásárlók, az elektromos járművet vásárlók pedig 1500 dolláros támogatáshoz juthatnak. A cégek haladékot kaphatnak a biztosítási- és bérleti díjak befizetésére, és a turizmus- és sportágazat is támogatásra számíthat.

Közben Peking egyes részein enyhítették a hatóságok a kijárási tilalmat, újraindulhatott a tömegközlekedés, és több helyen ismét kinyithattak a bevásárlóközpontok, edzőtermek, múzeumok és könyvtárak, de nem üzemelhetnek teljes kapacitással. Az internetkávézók és karaoke-bárok viszont továbbra is zárva maradnak. 

Csaojangban, a város legnépesebb kerületében ismét engedélyezték a munkába járást, miután majdnem egy hónapja rendelték el az otthoni munkavégzést. A városban továbbra is érvényes az a szabály, hogy az üzlethelyiségekbe és a tömegközlekedésre csak negatív covid teszteredménnyel engedik fel az embereket. 

A hatóságoknak ugyan sikerült megfékezni a városban a járvány terjedését, és vasárnap már csak 12 új fertőzöttet találtak a településen, de a törékeny járványügyi helyzetet jól illusztrálja az az eset, melyben egy pekingi férfi nem volt hajlandó karanténba vonulni az otthonában, miután egy olyan plázában járt, amit fertőzési kockázatnak kitett területnek nyilvánítottak. A férfi tesztje később pozitív lett, ennek ellenére továbbra is kimászkált az otthonából, és emiatt a lakónegyedében ötezren ismét karanténba kényszerültek.