Moyót a zimbabwei korrupcióellenes hatóság pénteken vette őrizetbe. A helyi sajtó szerint a miniszter olyan céget választott ki, amely a védőfelszereléseket, illetve a koronavírus-teszteket túlzottan magas áron kínálta a kormányzatnak.

A cég árlistáján a szájmaszkok darabja például 28 dolláros (8600 forint) áron szerepelt.

A hararei vezetés a közfelháborodás nyomán felmondta a szerződést. Emmerson Mnangagwa elnök egyik fia pedig közleményben volt kénytelen tagadni kapcsolatát a céggel, miután olyan felvételek jelentek meg a vállalat zimbabwei képviselőjéről, amelyeken az elnök és felesége, illetve a fiai társaságában látható több rendezvényen is - írta a portál.

Delish Nguwaya, a cég képviselője, illetve a zimbabwei gyógyszerbeszerzési hatóság több vezető tisztségviselője ellen már vádat emeltek az ügyben. Többi között azzal gyanúsítják, hogy hazudott a vállalatról, amelyet egy svájci székhelyű gyógyszergyártóként állított be, pedig a vádirat szerint mindössze egy tanácsadó cég volt, és semmilyen tapasztalattal nem rendelkezett az egészségügyi termékek gyártása terén.

Az AFP francia hírügynökség csütörtöki értesülése szerint a Magyarországon bejegyzett Drax Consult SAGL nevű cég 20 millió dolláros szerződéshez jutott Zimbabwében felhasznált Covid-19-tesztek és védekező felszerelések szállításáért. Márciusban a magyar hatóságok aggodalmukat fejezték ki a cég számlájára történt, kétmillió dolláros gyanús befizetés miatt. Az Interpol vizsgálja: Magyarországon keresztül próbálta-e tisztára mosni a járványon keresett pénzt a zimbabwei kormányzat.