Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az országban ugyanakkor az elhalálozások száma még mindig 25 százalékkal növekedett az előző héthez képest, és lakosságarányosan világviszonylatban továbbra is Romániában szedi a legtöbb áldozatot a járvány - írja az MTI.

Romániában most először azonosítottak több mint 100 ezer koronavírus-fertőzöttet egyetlen héten. Ez 10,8 százalékkal haladja meg a fertőzöttek előző heti számát. A múlt vasárnap (október 10-én) véget ért héten csaknem 27 százalékos volt a növekmény, míg azt megelőzően július közepe óta hétről hétre átlagosan hatvan százalékkal nőtt az új fertőzöttek száma a megelőző héthez képest.

A legmeredekebben szeptember közepén emelkedett a járványgörbe Romániában: a szeptember 20-án véget ért héten csaknem 90 százalékkal nőtt a fertőzöttek száma.

Ebben az ütemben a szeptember 8-a óta eltelt alig több mint egy hónap alatt megtízszereződött, illetve az augusztus elseje óta eltelt két és fél hónap alatt megszázszorozódott a fertőzöttek száma.

A koronavírus-fertőzés szövődményeiben elhalálozottak száma - a fertőzöttségi görbét egy-két hét késéssel követve, annál alig kisebb mértékben - ebben az időszakban átlagosan heti 50 százalékkal növekedett.

Romániában az elmúlt héten 2350 koronavírusos beteg haláláról számoltak be a hatóságok: ezzel az ország továbbra is (október elseje óta) az első helyen áll a világban az egymillió lakosra jutó Covid-halálesetek számának tekintetében.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem által közölt nemzetközi adatok sorában az egy hét alatt elhunyt betegek abszolút számának tekintetében Románia a harmadik helyen áll a jóval népesebb Egyesült Államok (11 500 haláleset) és Oroszország (6700 haláleset) után.

Romániában az előző két hét esetszámai alapján jelenleg napi 13 400 új fertőzött számít átlagosnak: ehhez képest vasárnap (a szokásosnál jóval kevesebb teszt kiértékelése alapján) "csak" 11 500 új fertőzöttet diagnosztizáltak. Az utóbbi napon 299 koronavírusos beteg halt meg, ez néhány százalékkal haladja meg a kéthetes mozgóátlagot.

A szakemberek arra számítanak, hogy az esetszámok - ha lassúbb ütemben is, de - tovább emelkednek, pedig az egészségügyi rendszer a mostani leterheltséggel is alig tud megbirkózni. A kórházakban már csaknem 19 ezer koronavírusos beteget ápolnak, közülük vasárnap 1750-nek jutott hely az intenzív terápián. Azt nem tudni, hány betegnek lenne még rá szüksége, hiszen napok óta nincs már szabad ágy, a sürgősségi ügyeleteken várakoztatják a súlyos betegeket.

A belügyminiszter által "kritikusnak" minősített helyzetet a hatóságok az alacsony átoltottságnak tulajdonítják. Romániában szombaton haladta meg a 35 százalékot az első adag oltást megkapók aránya a beoltható - 12 év feletti - lakosság körében, a közvélemény-kutatások szerint azonban a lakosság 60 százalékának nem is áll szándékában beolttatni magát.