Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Oxford Economics 154 nagyvállalat és befektetési társaság várakozásait mérte fel havi globális vizsgálatában. A felmérésbe bevont cégek együttesen 6 millió alkalmazottat foglalkoztatnak, összesített éves forgalmuk 2000 milliárd dollár. A ház ismertetése szerint a válaszadók háromnegyede azzal számol, hogy a Covid-19 járvány okozta idei recesszió tovább tart az Oxford Economics alapeseti előrejelzésében szereplő két negyedévnél.

A legnagyobb egyedi csoport - a felmérésébe bevont befektetők harmada - azt valószínűsíti, hogy három negyedéven keresztül csökken folyamatosan a globális hazai össztermék (GDP) egy főre jutó értéke, 23 százalék pedig attól tart, hogy a recessziós időszak 2021-re is áthúzódik. A ház előző, múlt havi felmérésében 15 százalék számolt 2021-re átnyúló globális recesszióval.

Nem lesz ebből visszapattanás?

Az Oxford Economics londoni elemzői szerint saját, jelentősen lefelé módosított előrejelzésük azt valószínűsíti, hogy a globális GDP-érték az idei év egészében 5 százalékkal zuhan. A cég a múlt havi prognózisban még 2,8 százalékos világgazdasági visszaeséssel számolt 2020-ra.

A kedden ismertetett új felmérés szerint azonban az új vizsgálatba bevont üzleti vállalkozások és befektetési intézmények 53 százaléka a ház meredeken rontott előrejelzésére is lefelé ható kockázatokat lát. A vállalatok relatív többsége, 45 százaléka U alakú, vagyis fokozatos, nem hirtelen visszalendülési pályát leíró kilábalást vár a recesszióból.

A válaszadók 23 százaléka ugyanakkor W alakú, vagyis kettős mélypontú, gyors kezdeti fellendüléssel, majd a járvány visszatérése miatt újbóli visszaeséssel, utána ismét elinduló élénküléssel jellemzett globális növekedési pályát tart valószínűnek. Az így vélekedők aránya ugyanakkor egy hónapja még 29 százalék volt, vagyis érzékelhetően kevesebben számolnak a koronavírus-járvány újbóli fellángolásával és az ebből eredő második recessziós mélyponttal.

Növekedett mindazonáltal az L alakú pályát valószínűsítő, vagyis a hirtelen visszaesés után hosszabb ideig alacsony szinten maradó növekedésre számító üzleti vállalkozások aránya: az Oxford Economics egy hónappal ezelőtti felmérésében 10 százalék, most 16 százalék mondta azt, hogy az L globális növekedési irányt tartja a legnagyobb esélyűnek.

A V alakú, vagyis a hirtelen visszaesés után elinduló ugyancsak meredek ütemű és tartós globális növekedésben az új felmérésbe bevont vállalatoknak csak a 8 százaléka bízik.

Talán majd a közép- és kelet-európai régió?

Más nagy londoni elemzőházak várakozása szerint a V alakú növekedési pálya inkább a közép- és kelet-európai térségre lesz jellemző. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) minap Londonban ismertetett tavaszi regionális előrejelzése szerint a koronavírus-járvány negatív növekedési hatásait a feltörekvő európai gazdaságok sem tudják kivédeni, jövőre azonban a térségben már lendületes kilábalás várható az idei recesszióból.

A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának támogatására 1991-ben életre hívott londoni pénzintézet közölte: működési területének egészében az idén átlagosan 3,5 százalékos visszaeséssel, 2021-ben azonban már 4,8 százalékos GDP-növekedéssel számol.

Alapeseti előrejelzési forgatókönyvében az EBRD azt valószínűsíti, hogy Magyarországon az idén 3,5 százalékos GDP-visszaesés, jövőre 4 százalékos gazdasági növekedés lesz.