Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Újabb fertőzöttet találtak Németországban, a koronavírust bizonyítottan hordozók száma ezzel már nyolcra emelkedett - számolt be a helyi hatóságok tájékoztatásáról az MTI.

A németországi esetek továbbra is Bajorország tartományra korlátozódnak, és összefüggésben állnak az első fertőzéssel, amely a Webasto nevű autóipari beszállító cég egy továbbképzésén történt január 21-én a társaság központjában, a München melletti Stockdorfban.

Az új típusú koronavírussal fertőzött nyolcadik német egy 33 éves müncheni férfi. Szervezetében szombaton mutatták ki a kórokozót. Ő is a Webasto munkatársa, mint a hat eddigi felnőtt fertőzött. A hetedik fertőzött az egyikük gyermeke.

A Webasto továbbképzésén egy kínai alkalmazottról terjedt át a vírus egy helyi munkatársa. A sanghaji nő a németországi útja előtt meglátogatta szüleit a járvány gócpontjában, Vuhan térségében. A továbbképzés idején tünetmentes volt. Szervezetében hazatérése után, január 26-án mutatták ki a vírust. Ez volt az első olyan eset, amikor a vírus Kínán kívül terjedt emberről emberre.

Ugyancsak szombaton megérkezett Vuhanból a frankfurti nemzetközi repülőtérre a német légierő (Lutfwaffe) egy személyszállító gépe a járvány miatt hazatérő német állampolgárokkal és közeli hozzátartozóikkal. Az Airbus A310-es repülő az eredeti tervek szerint Moszkva érintésével tette volna meg a 11 órás utat. Azonban az orosz hatóságok megtagadták a leszállási engedélyt, így a Luftwaffe gépének Helsinkiben kellett megállnia tankolni.

Az utasokat a frankfurti vizsgálatok után karanténba helyezték a Rajna-vidék-Pfalz tartományi Germersheim melletti légi támaszponton egy laktanyában. Szombat éjjel érkeztek meg busszal. A karantén két hétig, a vírus lehető leghosszabb lappangási idejéig tart. A részvétel közegészségügyi érdekből kötelező. A laktanyában 128 szobát biztosítottak a Vuhanból érkezetteknek. A Német Vörös Kereszt (DRK) önkéntesei gondoskodnak róluk. A költségeket a szövetségi kormány költségvetéséből fedezik. A Peking-Frankfurt repülőút költségeinek egy részét az utasoknak kell kifizetniük.

Már több helyen felbukkant

Szerdán közölték a francia hatóságok, hogy már négy embernél mutatták ki a koronavírus fertőzését Franciaországban. A negyedik beteg egy nyolcvanéves kínai turista, akit válságos állapotban kezelnek, a másik három, az új koronavírus okozta megbetegedéssel, elkülönítve kezelt beteg jól van, az ő esetükben "nincs ok nagyobb aggodalomra". A 48 éves kínai származású francia, továbbá a 31 éves kínai férfi és 30 éves kínai felesége a múlt héten érkeztek Vuhanból, mindhárman Kínában fertőződtek meg.

Azóta Franciaországba hazatért további 180 ember Vuhan környékéről, akiket repülőgéppel szállítottak vissza. Közülük egy embernél jelentkeztek hasonló tünetek, őt megfigyelés alatt tartják.

Pénteken jelentették, hogy a Spanyol Nemzeti Mikrobiológiai Központ az első fertőzést a Kanári szigetekhez tartozó La Gomerán mutatta ki egy férfi szervezetében.

Szintén pénteken közölték, hogy két új koronavírus-fertőzött személyt azonosítottak Oroszországban - jelentette ki Tatyjana Golikova, a járvány elleni védekezést irányító törzset irányító orosz miniszterelnök-helyettes újságíróknak pénteken Moszkvában. Ez volt az első eset, hogy a vuhani eredetű kór felbukkant Oroszországban. Az egyik fertőzöttnél a Bajkálontúli területen, a másiknál Tyumeny megyében diagnosztizáltak koronavírus-fertőzést. Mindkét érintett kínai állampolgár.

Emellett már Nagy-Britanniában is megjelent az új koronavírus okozta betegség. A brit egészségügyi minisztérium pénteken közölte, hogy két páciens szervezetében azonosították a kórokozót Angliában.

Stabil állapotban van az a két szlovákiai férfi, aki csütörtökön este koronavírus-fertőzés gyanújával ment kórházba Zsolnán. Esetükben még nem erősítették meg a kór jelenlétét - közölte a Parameter.sk.

Vasárnap pedig a Fülöp-szigeteken azonosították a 2019-nCoV fertőzés okozta halálesetet Kínán kívül.

A koronavírust Magyarországon még nem azonosították, mindeddig egy gyanús eset volt, akinél a laboratóriumi vizsgálatok nem mutatták ki a vírus jelenlétét.

Vasárnap azt közölték, hogy Kínában már 304 halálesetről és 13 846 fertőzöttről tudnak. A Nemzeti Egészségügyi Bizottság szombat reggeli adatai szerint országosan 259-en hunytak el és 11 791 volt a fertőzöttek száma.