A koronavírus mindig megtalálta azt az utat, hogy gyorsan terjedjen – mondta Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter a Der Spiegelnek. Véleménye szerint már az egyre gyakoribb náthás megbetegedések is a Covid hírnökei.

Lauterbach minél korábbi kötelező maszkviselést sürget, a negyedik oltást különösen az idősebb generáció számára elengedhetetlennek tartja, és más témában is szabályozást követel. Szerinte ugyanis aki a jelenlegi időszakban náthás, az inkább " covidos", az influenza szokásos őszi, illetve téli időszakától ugyanis "még messze vagyunk" - idézte szavait az Infostart.hu.

Nem lesz szükség olyan lezárásokra, amelyekre az elmúlt két évben került sor Németországban - mondta Olaf Scholz kancellár a a Tagesschaunak. A politikus külön említette az iskolák bezárását, amit mindenképp el szeretne kerülni.

Azóta Németországban teljesen megváltozott a helyzet, az átoltottság immár 76 százalékos. Azt ugyanakkor nem zárta ki, hogy a tesztelési, illetve a maszkviselési kötelezettség ősszel és télen egyaránt ismét nagy szerepet játszik majd a koronavírus elleni harcban.

Attól azonban szinte egyformán tart mindenki, hogy – akárcsak a járvány németországi megjelenésekor – a maszk ismét hiánycikk lehet. Két évvel ezelőtt az ország szinte teljes mértékben ki volt szolgáltatva a kínai importnak. Az Angela Merkel vezette akkori kormány több millió euróval támogatta a hazai cégeket, hogy kezdjék meg a maszkok gyártását és az ország kevésbé függjön a kínai behozataltól.

Több cég akkor jelentős beruházásokkal hozzá is kezdett maszkok gyártásához, a járvány lanyhulásakor azonban "elkényelmesedtek". Jó néhányan közülük fokozatosan leépítették a szükséges gépparkot, és gépeik eladásába kezdtek. Elsősorban Kínának, ahonnan a gépek többségét korábban beszerezték.