Afrikában nem tapasztaltak még ilyen gyors ütemű növekedést, amely a lélegeztetőgépek hiányára és az intenzív osztályok túltelítettségére vezethető vissza - mondta az MTI szerint Matshidiso Moeti. Az igazgató szerint ez világos figyelmeztetés, hogy a kontinens kórházai elérték teljesítőképességük határait.

A WHO szerint a Covid-19 halálozási rátája a kontinensen 2,6 százalék, míg globálisan ez a mutató 2,2 százalék. A legtöbb elhunytat Namíbiából, Dél-Afrikából, Tunéziából, Ugandából és Zambiából jelentették. Az azonosított fertőzöttek száma is egymillióval gyarapodott júniusban. A járvány harmadik hullámát mindenekelőtt a koronavírus jóval fertőzőbb, delta variánsa hajtja, amelyet az 55 afrikai országból 21-ben mutattak ki eddig. Az alfa variáns 35, a béta variáns pedig 30 afrikai államban van jelen.

Az Afrikai Unió (AU) betegségmegelőzési központja (CDC) szerint a járvány kitörése óta több mint hatmillió fertőzöttet regisztráltak Afrikában, akik közül több mint 153 ezren haltak bele a fertőzés szövődményeibe. Az 1,2 milliárd lakosú kontinensen eddig mindössze 18 millió ember kapott védőoltást - írta az MTI-re hivatkozva az infostart.hu.