Még az mRNS-alapú Moderna normál adagjának egynegyede is képes védettséget adni a koronavírus ellen – derítették ki a kutatók egy július elején megjelent szakmai (de külső szerzők által még nem értékelt) publikációban. A hírről a Nature tudományos oldal számolt be – amit a hvg.hu szemlézett.

A vakcinaadagok csökkentése segítséget jelenthet abban, hogy a világ olyan részeire is eljusson a koronavírus elleni oltás, ahol ez egyelőre (például a vakcinahiány miatt) nem megoldott.

A kutatás alapja az volt, hogy a Moderna oltásából a 100 mikrogrammos, vagyis a közepes mennyiségű dózist engedélyezték, mert a 25, vagyis a kevesebb túl gyengének, a legmagasabb, a 250 mikrogrammos pedig túl erősnek bizonyult. Ezek azonban még korai adatok voltak, a kutatók ezért újabb vizsgálatokat végeztek.

A szakértők összesen 35 ember vérét elemezték, akik 28 nap különbséggel kaptak 25-25 mikrogrammnyi Modernát. Azt találták, hogy a többek szervezetében még hónapokkal a második oltás után is jelen voltak az antitestek.

Ezek azok, amik képesek meggátolni, hogy a vírus megfertőzze a sejteket. A kutatók szerint a vizsgálatba bevont személyeknél az antitestek szintje ahhoz hasonló volt, mint amilyennel a Covid-19-ből felépült emberek rendelkeztek.

Ha a vakcinaadagok csökkentését már korábban elkezdték volna, mostanra tíz-, de talán százmillióval is többen lennének beoltva – állítják a megszólaló kutatók.

A Nature hozzáteszi, hogy a dóziscsökkentő stratégia nem számít különleges eljárásnak, ugyanis hasonló módszert alkalmaztak 2016-ban is, amikor a sárgaláz ellen kellett gyorsan beoltani az afrikai, illetve dél-amerikai lakosokat.