A molnupiravirral kapcsolatos probléma részben az, hogy míg a kérelmező cég, az MSD a sajtónyilatkozatában arról írt, hogy a szer 52 százalékkal csökkentette a kórházba kerülés kockázatát egy Fázis III vizsgálatban, addig az FDA tanácsadó testületének beküldött adatokban csak 30 százalékos arány szerepelt és több bizottsági tag felháborodott az adatok minőségén - olvasható Dobson posztjában.

Az MSD előzetesen közzétett tájékoztatásában még csak 775 beteg adatait dolgozták fel, így jött ki az 52 százalék, de amikor 1433 beteg adatait juttatták el a testületnek, ott már csak 30 százalékos kockázatcsökkenést mutattak ki. Ennek oka a cég szerint az, hogy a későbbi, nagyobb elemzésben már idősebb betegek szerepeltek, nagyobb arányban nők, Európából, akik nagyobb eséllyel hordozták a delta variánst.

Az USA-ban már három monoklonális antitest koktél kapott engedélyt, amelyeknél 60 százalék feletti kockázatcsökkenést mutattak ki a kórházba kerülést illetően és az FDA általában nem engedélyez olyan szert, amely kevésbé hatásos, mint a már elfogadottak.

Viszont ezek a termékek nagyon drágák és korlátozottan hozzáférhetők, továbbá infúzióban kell beadni. Ezen felül a Regen-Cov nevű, leginkább használt monoklonális antitest koktél gyártója közölte, hogy az előzetes adatok szerint a készítmény hatásossága gyengébb az omikron variáns ellen.

A molpupiravir pedig tabletta, ami otthon bevehető, és ára harmada a Regen-Cov árának - olvasható posztban.

Egy másik lehetséges probléma az, hogy a molnupiravir mutációkat idéz elő a vírus örökítőanyagában, amely miatt leállítja a szaporodását. Ily módon nem zárható ki az, hogy esetleg éppen fordítva süljön el a fegyver és fertőzőképesebb variánsok is kialakuljanak. Egy Fázis II klinikai vizsgálatban a molnupiravirrel kezelt csoportban 72 nukleotid változott a tüskefehérjében, szemben a placebo csoportban megfigyelt 9 változással.

Számos változás hasonló volt ahhoz, ami a delta variánsban is előfordul, de az FDA szakértők nem jelentették ki, hogy a molnupiravir fokozhatja az új variánsok kialakulásának kockázatát, megjegyezve, hogy a tüskefehérje természetes úton is mutálódik - idézi az elemzést a szakgyógyszerész.