Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű ügynökség közölte, hogy az mRNS alapú vakcinával oltott több mint 65 ezer, terhessége különböző szakaszában lévő, várandós anya bevonásával végzett vizsgálatok egyike sem találta jelét a terhesség alatt kialakuló szövődmények, vagy a vetélések és a koraszülések kockázata megnövekedésének.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy az mRNS-vakcinák egyike sem gyakorol káros hatást a születendő csecsemőkre sem az oltást követően.

Megjegyezték: a koronavírus elleni oltások ugyanolyan hatékonyan csökkentik a kórházi kezelés és a halálozás kockázatát a várandósoknál, mint a nem várandósoknál. A védőoltások az állapotos nőknél leggyakrabban előforduló mellékhatásai megegyeznek a teljes beoltottakéival. Ezek közé tartozik az injekció beadásának helyén fellépő fájdalom és duzzanat, a fáradtság, a fejfájás és a bőrpír megjelenése, az esetleges izomfájdalom és a hidegrázás. A hatások általában enyhék vagy mérsékeltek, és az oltást követő néhány napon belül javulnak.

A vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy a terhesség alatt beadott, mRNS alapú vakcinák előnyei felülmúlják a várandós anyák és a még meg nem született csecsemők esetleges fertőzési kockázatait. A várandós, vagy a közeljövőben gyermeket vállaló nőket ezért az uniós ügynökség arra ösztönzi, hogy a nemzeti ajánlásoknak megfelelően vegyék fel a védőoltást - írta az MTI.

Az mRNS-vakcinák közé a Pfizer/BioNTech vállalatok Comirnaty nevű, valamint a Moderna vállalat Spikevax nevű oltóanyaga tartozik. Az egyéb engedélyezett, koronavírus elleni oltóanyagok vizsgálata folyamatban van, eredményéről az EMA beszámol, amint azok elérhetővé válnak - közölték.