Valós veszélyt hordozna a brit tudósok szerint, ha az emberek nyáron külföldre utaznának vakációzni, minden tesztelés és annak ellenére is, hogy a brit felnőtt lakosságnak már a felét beoltották, ezért a téma szakértői nem látják valószínűnek, hogy nyárra megnyitnák a határokat - írja az Independent cikkére hivatkopzva a hvg.hu.

A dél-afrikai variáns jelenti a fő veszélyt

A nyári külföldi utazások révén az emberek olyan új koronavírus-variánsokat vihetnének be az országba, amelyekkel szemben nem védenek elég hatékonyan a jelenlegi vakcinák - mondta Mike Tildesley, a Warwick University fertőző betegségekkel foglalkozó professzora a BBC Radio 4 műsorában. A legnagyobb veszélyt az oltási program sikerességére jelenleg a dél-afrikai variáns hordozza, mindezért ő "kifejezetten valószínűtlennek" tartja, hogy engedélyezzék a vakációkat. Tildesly tagja a kormánynak tanácsokat adó tudóscsoportnak, a Sage-nek.

Ismétlő oltások kellenek

A professzor szerint valószínű, hogy a variánsok miatt a mostani mellett majd további, hatékonyságnövelő oltási kampányokat is kell tartani, de "ennek minél később jön el az ideje, annál jobb". Christina Pagel, a University College London professzora, szintén a Sage tagja szerint ha a teljes átoltottság mellett 2021-ben az ország határain kívül tudják tartani az új variánsokat, akkor a tél folyamán egy új oltási programmal fokozni tudják majd a védettséget, és jövőre engedélyezetté válhat a külföldi utazás is.

Ha nem engedélyezzük az utazást, az azt jelenti, hogy a határainkon belül sokkal szabadabb életet élhetünk idén - tette hozzá a lap szerint Christina Pagel.