Csak a legszükségesebb esetekben - például az alapvető szükségleti cikkek vagy gyógyszerek vásárlása miatt - mehetnek el otthonról a Nagy-Britanniában élők a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében - ezt Boris Johnson miniszterelnök jelentette be hétfő este az Index beszámolója szerint.

Ez teljes fordulatot jelent a brit kormány korábbi hozzállásához képest: kezdteben Nagy-Britannia még a vírus viszonylagos szabadon engedésével, a legveszélyeztetettebbek megóvása mellett az úgynevezett nyájimmunitással kísérletezett, mostanra megváltozott a helyzet. Szigorú intézkedések léptek életbe.

Bezárnak a boltok, betiltottak minden összejövetelt, ahol kettőnél többen vennének részt és értelemszerűen minden nyilvános eseményt. A miniszterelnök figyelmeztette az embereket, hogy senkivel ne találkozzanak, sem barátokkal, sem olyan családtagokkal, akikkel nem élnek közös háztartásban. Az általában szelíd eszközökkel dolgozó brit rendőrség ezúttal szigorú bírságokat szabhat ki a szabályszegőkre, és feloszlathatja a csoportos gyülekezéseket is.