Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A védekezés legfőbb eszköze az emlékeztető oltás, amelynek beadására "különösen offenzív kampányt" szerveztek. Az első harmincmillió adagot várhatóan már karácsonyig beadják, január végéig pedig újabb harmincmilliót - mondta az MTI szerint a német miniszter.

Ezzel a hatvanmillió adag emlékeztető, vagy másként nevezve frissítő oltással a remények szerint "drámai" mértékben lehet majd lassítani az "omikron-hullámot" - mondta a miniszter. A kampányt az ünnepek alatt sem állítják le, és az oltások beadásában közreműködő orvosok és gyógyszerészek december 24-től január 9-ig 28 euró helyett 36 euró (13 320 forint) tiszteletdíjat kapnak oltásonként.

Az emlékeztető oltás 90 százalék feletti hatékonysággal véd a súlyos lefolyású Covid-19-től, ezért mindenkinek be kell adatnia. A másik fő védekezési eszköz a fertőzésveszéllyel járó érintkezések, kapcsolatok számának csökkentése, és a tesztelés, ha nem lehet elkerülni a találkozást. Ezért a karácsonyi családi rendezvények résztvevőinek is élniük kell azzal a lehetőséggel, hogy ingyenesen készíttethetnek antigén gyorstesztet - fejtette ki a miniszter.

Szükség lesz a 4. oltásra is

Arra a kérdésre, hogy a két adagból álló oltás és az emlékeztető oltás után lehet-e még szükség újabb adagokra, elmondta: egyelőre nincsenek adatok arról, hogy az emlékeztető oltás meddig véd az omikron változattól. Ugyanakkor "tudósként abból indulok ki, hogy negyedik oltásra is szükség lesz" - tette hozzá a szociáldemokrata politikus, akit Németország leginkább elismert közegészségügyi szakértői között tartanak számon.

A kölni egyetem egészség-gazdaságtani és epidemiológiai intézetének (IGKE) politikai munkája miatt fizetés nélküli szabadságon lévő igazgatója elmondta, hogy a kormányzat már készül is az oltási kampány negyedik szakaszára; megrendelték a német BioNTech és az amerikai Pfizer közös fejlesztésű oltóanyagának az omikronra optimalizált változatát, amelyből nyolcvanmillió adagra számítanak.

Újfajta oltást is bevetnek

Az amerikai Novavax készítményét is beállítják a kampányba. A beváltnak számító technológiája miatt a Covid-19 elleni oltáshoz tartózkodóan viszonyulók között is széles körben elfogadott vakcinából egyelőre négymillió adagot rendeltek, az első szállítmányok januárban érkezhetnek. Rendeltek a francia Valneva még európai uniós forgalmazási engedélyre váró vakcinájából is, 11 millió adagot - ismertette az egészségügyi miniszter.

Heti hatmillió adagot adtak be az oltóközpontokban

inden korábbinál nagyobb sebességre kapcsolták az oltási kampányt - ezt már Andreas Gassen, az egészségbiztosítási pénztárak finanszírozásával működő rendelőkben dolgozó orvosok országos érdekképviseletének (Kassenärztliche Bundesvereinigung - KBV) vezetője mondta. Az utóbbi időszakban csak a rendelőkben - vagyis a tartományi fenntartású oltóközpontokat nem számítva - az oltások valamennyi típusát együttvéve heti hatmillió adagot adtak be, az emlékeztető oltásokat tekintve pedig Németország messze az európai uniós átlag felett teljesít. Ismertette, hogy a KBV-hez tartozó rendelőkben csaknem 84 ezren dolgoznak a kampányban.

1-3 héten belül támadhat az omikron

Lothar Wieler, a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) vezetője elmondta, hogy számításaik szerint 1-3 héten belül az omikron lesz a domináns variáns Németországban. Eddig 540 omikron-fertőzést és 1848 omikrongyanús esetet jelentettek az RKI-nek.

A szövetségi kormány adatai szerint szerdáig a német lakosság 73,6 százaléka - 61,2 millió ember - kapott legalább egy adag oltást a Covid-19 ellen. Teljes oltással a németek 70,5 százaléka - 58,7 millió ember - rendelkezik. A teljes oltás utáni emlékeztető oltást a lakosság 33,8 százaléka - 28,1 millió ember - kapta meg.

Az oltatlanok 22 millióan vannak, a lakosság 26,4 százalékát teszik ki. Közülük azonban 4 millióan - a lakosság 4,8 százaléka - ötévesnél kisebb gyerekek, akiknek egyelőre nincs oltóanyag - írta az MTI.