A Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) vasárnap reggeli összesítése szerint 847 embernél mutatták ki a kórokozót. Egy nappal korábban 795, egy héttel korábban 101 fertőzöttet tartottak számon az MTI szerint.

A 16 tartomány közül 15-ben van legalább egy fertőzött, a kivétel Szász-Anhalt. A legtöbb esetet - 392 fertőzést - Észak-Rajna-Vesztfáliában regisztrálták. Száznál több koronavírusos beteget további két tartományban, Baden-Württembergben (182) és Bajorországban (148) találtak, az összes többi érintett tartományban 30 alatt van az igazolt fertőzések száma.

A fertőzöttek többnyire otthoni karanténban vannak és tünetmentesek. Halálos áldozat nincs. A járvány gazdasági hatásai viszont várhatóan igen súlyosak lesznek, főleg azért, mert a német vállalatok nagy része szerteágazó nemzetközi kapcsolatrendszerben működik, és a járvány terjedése veszélyezteti a szállítási és beszállítói hálózataikat.

Az új koronavírus okozta járvány megmutatta, "mennyire sérülékenyek ezek az ellátási láncolatok" - nyilatkozott Ola Kallenius, a Daimler autógyártó társaság igazgatótanácsának elnöke a Der Spiegel című hírmagazinnak, hozzátéve: egyelőre nem tudják felmérni a járvány hatásait, de azt világosan látják, hogy a termelés és az értékesítés is visszaesik.

A vállalatvezető a Der Spiegel szombati számában közölt összeállításban kiemelte: a nemzetközi termelési láncolatok ugyan sérülékenyek, de a globális munkamegosztás nélkül kevésbé lenne sikeres a világ, ezért meg kell őrizni ezeket a láncolatokat és erősíteni kell ellenálló képességüket.

A német szövetségi kormányt alkotó pártok, a Kereszténydemokrata Unió (CDU), a bajor testvérpárt Keresztényszociális Unió (CSU) és a Német Szociáldemokrata Párt vezetői vasárnap este a válság kezeléséről tanácskoznak a berlini kancellári hivatalban. Sajtóértesülések szerint a koalíciós egyeztetésen egyebek mellett a likviditási nehézségek áthidalására szolgáló hitelprogramokról tárgyalnak majd, és arról, hogy a 2008-2009-es gazdasági válság után ismét szélesítsék a kieső bér egy részének közpénzből fedezett pótlására épülő rövidített munkaidő bevezetésének lehetőségét.

Az új típusú koronavírus decemberben jelent meg a közép-kínai Vuhanban. Az ismert fertőzöttek száma világszerte meghaladta a 100 ezret, a halálos áldozatok száma 3500 felett van. A járvány 101 országot ért el, leginkább Európában, Dél-Koreában és Iránban terjed.