Karl Lauterbach a Bild am Sonntag című lapban közölt interjúban kiemelte: mindent meg kell tenni azért, hogy Franciaországgal vagy az Egyesült Királysággal ellentétben, Németországban ne emelkedjen 2000-re vagy még annál is magasabbra az úgynevezett hétnapi fertőzésgyakoriság, vagyis az egy hét alatt regisztrált SARS-CoV-2-fertőződések százezer lakosra vetített száma.

Ha nem fékezik kellőképpen a minden eddiginél fertőzőképesebb omikron változat terjedését, a járványgörbe nem is hullám, hanem függőlegesen emelkedő vonal, egy fal lesz, amelyet azonban lehet "kisebb fallá vagy dombbá szelídíteni", megelőzve az egészségügyi rendszer túlterhelését - mondta a szociáldemokrata politikus (SPD), hozzátéve, hogy az eddig bevezetett szigorításokkal, korlátozásokkal egy ideig valószínűleg sikerül elkerülni a járványgörbe függőleges emelkedését - írja az MTI.

Arra a kérdésre, hogy Németország az Egyesült Királysággal vagy Spanyolországgal szemben miért nem enged nagyobb teret a vírusnak, kiemelte, hogy túlságosan magas az oltatlanok aránya az időseknél. A hatvanon felüliek közül minden nyolcadik ember még nem oltotta be magát, ami hárommillió ember, Angliában viszont 95 százalékos az átoltottság ebben a korosztályban. Így a vírus szabadon engedése, a lakosság gyors átfertőződését gátló akadályok lebontása "súlyos betegek százezreit és ismét halottak ezreit jelentené" Németországban - fejtette ki Karl Lauterbach.

A kölni egyetem egészség-gazdaságtani és epidemiológiai intézetének (IGKE) politikai munkája miatt fizetés nélküli szabadságon lévő igazgatója hangsúlyozta, hogy Németország "nagyon nehéz hetek előtt áll", mert "viszonylag idős népességünk van, sok krónikus beteggel: tüdőbetegségben, cukorbetegségben, vesebetegségben, rákban és kezdődő demenciában szenvedőkkel".

Mindez az alacsony oltási hajlandósággal együtt tűzveszélyes elegy - fejtette ki a legtekintélyesebb német járványtani szakemberek közé tartozó miniszter, megjegyezve, hogy korösszetételével és az oltással kapcsolatos ésszerűtlen beállítódásával Németország az Egyesült Államok déli részéhez hasonlítható.

Kiemelte, hogy a vírus okozta betegség (Covid-19) miatt kórházi kezelésre vagy intenzív ellátásra szorulók száma még csökken, és egyelőre főleg fiatalok fertőződnek meg, de hamarosan az idősek körében is több lesz a megbetegedés, és megint többen kerülnek kórházba. A dolgok alakulásától függően nemcsak az intenzív osztályokon, hanem a normál osztályokon is veszélybe kerülhet az ellátás - mondta.

"Egész osztályok bezárása fenyeget, és minél több koronás beteg van kórházban, annál inkább korlátozni kell a többi beteg kezelését. Szélsőséges esetekben még a daganatos betegeket is később fogják megoperálni, a kemoterápiákat elhalasztják, a stroke-os betegeket pedig korábban hazaengedik" - mondta az egészségügyi miniszter.

Németország, az omikron terjedése miatt, a járvány ötödik hullámában, annak is az erősen felfelé ívelő szakaszában tart. A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) vasárnapi adatai szerint a hétnapi fertőzésgyakoriság új csúcson, 515,7-en áll. Első alkalommal lépte át az 500-as határt. Egy nappal korábban 497,1 volt a mutató értéke, egy héttel korábban pedig 362,7 - írja az MTI.

Az RKI kimutatása szerint az utóbbi 24 órában 52 504 fertőződést regisztráltak. Ez több mint 40 százalékos emelkedés az egy héttel korábbi 36 552-höz képest. A járvány kezdete óta így már 7 965 977 ember szervezetében mutatták ki az új koronavírust. A Covid-19-cel összefüggésben egy nap alatt 47 halálesetet regisztráltak, a járvány áldozatainak száma így 115 619-re emelkedett.