Belgiumban, a koronavírus-fertőzés terjedésének folyamatos, több hete tartó lassulása ellenére a járvány visszaszorítását célzó rendkívüli intézkedésekért felelős konzultációs bizottság a szabályok fenntartása mellett döntött - írja az MTI. Az egészségügyi helyzet miatt tevékenységüket felfüggeszteni kényszerülő gazdasági szereplők közül az autósiskolák az egyetlenek, amelyek folytathatják munkájukat. A döntést azzal indokolták, hogy még korai lenne könnyíteni az intézkedéseken, ugyanis nem tudható, milyen járványügyi következményekkel jár a karácsonyi ünnepek alatt külföldre utazók visszatérése, az év végi ünneplések és az iskolák nemrégiben elrendelt újranyitása.

Romániában is megjelent a decemberben Nagy-Britanniában felbukkant különösen fertőző vírustörzs, amelyet egy 27 éves nő szervezetében mutattak ki. A nő a dél-romániai Giurgiu megyében lakik, otthon részesül kezelésben, mivel a vírus enyhe tüneteket okozott nála, állapota jó. A hatóságok egyelőre nem tudják, hogy honnan kaphatta el, mivel az első információk szerint nem utazott külföldre. A hatóságok vizsgálatot indítottak annak érdekében, hogy feltérképezzék a nő kontaktszemélyeit, és rendeljék el a szükséges óvintézkedéseket.

A tömeges szűrések kezdete óta a legmagasabb napi halálozási és koronavírus-fertőzési számokat regisztrálták Nagy-Britanniában. Az elmúlt 24 órában 68 053 új fertőzést azonosítottak szűrővizsgálatokkal országszerte. A pénteken zárult egy hétben 415 408 koronavírus-fertőzést szűrtek ki. Ez 95 496-tal, 29,9 százalékkal több az egy héttel korábbi azonos időszakban kimutatott új fertőződések számánál. A péntek este zárult egy hétben 5665 halálos áldozata volt a nagy-britanniai koronavírus-járványnak, 1746-tal, 44,6 százalékkal több, mint az egy héttel korábbi azonos időszakban.

A franciaországi Bretagne egyik idősotthonában kialakult járványgócnak nincs köze a koronavírus korábbinál sokkal fertőzőbb, az Egyesült Királyságban azonosított változatához - jelezte a helyi egészségügyi hatóság, megcáfolva az előző napi tájékoztatást. Az intézményben elsőként egy ott dolgozó fertőződött meg. A párizsi Pasteur Intézetben elvégzett vizsgálatok azonban kizárták, hogy a brit variáns okozta a fertőzését.

A horvát válságstáb január végéig meghosszabbította a koronavírus-járvány megfékezésére hozott korlátozásokat az országban. A szlovén kormány egy héttel kiterjesztette a szigorításokat és néhány újat is bevezetett. Horvátországban továbbra sem nyithatnak ki a kávézók, az éttermek, az edzőtermek és a sportközpontok, korlátozták az üzletek és a szállodák tevékenységét, valamint a rendezvényeken részt vevők maximális létszámát. A szlovén kormány újabb egy héttel meghosszabbította a korlátozásokat. Zárva maradnak az iskolák és ismét be kell zárni a síközpontokat, amelyek január 1-jétől kinyithattak.