Az előzetesen felvázolt nyitási programnak megfelelően az eddigi hatról harmincra emelkedett azoknak a nem egy háztartásban élőknek a száma, akik szabadtéren egymás társaságában tartózkodhatnak, emellett zárt térben, például lakásokban hat, nem egy fedél alatt élő ember tarthat összejöveteleket - írja az MTI.

Az éttermek, pubok és bárok - amelyek eddig csak teraszokon vagy kerthelyiségekben fogadhattak vendégeket - hétfőtől megnyithatják beltéri kiszolgáló helyiségeiket is.

Sok vendéglátóhely azonban erre már nem lesz képes. Két üzleti és szakmai tanácsadó cég, az AlixPartners és a CGA a hétfői nyitási időpont elé időzített közös felmérésében közölte: a tavaly márciusban elrendelt első korlátozási rendelkezéscsomag életbe lépése óta a nagy-britanniai éttermek 9,7 százaléka megszűnt.

A tanulmány szerint az átlagon belül még súlyosabb a veszteség azon éttermek a körében, amelyek a közepes árfekvésű, "hétköznapi" piaci szektorba tartoztak, és így a legnépesebb vendégkört vonzották: az e kategóriába tartozó éttermek 19,4 százaléka tönkrement.

Hétfőtől ugyanakkor kinyithatnak a mozik, a színházak, a koncerttermek, a múzeumok és stadionok is, de ezekben a létesítményekben a nagyszabású rendezvények látogatóinak számát még korlátozni kell.