A világ olajpiacán kialakult árháború, amelynek két főszereplője, Oroszország és Szaúd-Arábia, az év végéig elhúzódhat - mondta a CNBC-nek Eward Bell, a dubaji Emirates NBD vezető piaci stratégája. Az árak 60 százalékkal estek az év elejéhez képest, miután az OPEC és a kartellen kívüli nagy olajtermelő országok nem tudtak megegyezni kitermelésük korlátozásában, sőt a két nagy versenytárs felpörgette olajexportját, hogy letörje az árakat, amivel kiszoríthatják a kisebb, drágábban termelő vállalatokat a piacról. A Brend jegyzése ötszázalékos eséssel április első napjára hordónként 25 dollárra, a WTI-é 20,30 dollár alá csökkent.

A rijádi vezetés bejelentette, hogy áprilisban napi 12,3 millió hordóra növelik a szaúdi olajkitermelést, Moszkva azt állítja, hogy hosszabb távon félmillió hordóval tudják növelni az orosz kitermelést. Szaúd-Arábia nem foghatta vissza magát örökre, nem hagyhatta, hogy míg a korábbi termeléskorlátozási megállapodásokat betartotta, addig más országok nem tartották magukat a saját kvótájukhoz, és így piaci részesedést tudtak szerezni Szaúd-Arábia rovására - fejtegette Bell.

Csak rajtuk múlik

A nagyobb mennyiségű export kárpótolja a szaúdiakat azért, hogy olcsóbban adják az olajukat, azaz tartani tudják olajbevételeiket, miközben a kisebb, marginális olajtermelők, amelyek nem tudnak a mennyiséggel játszani, tönkre mennek. A szakértő szerint ez a stratégia akkor működik, ha kitartanak mellette, amíg az ellenfél be nem dobja a törülközőt, ezért - hacsak nem történik valamilyen diplomáciai áttörés -, a küzdelem eltarthat az év végéig.

Ha Moszkva és az OPEC úgy dönt, hogy ennyi elég volt az árháborúból, akkor a piaci folyamatok visszatérhetnek a korábbi medrükbe. A mostanra kialakult helyzetben, amelyben a válság miatt elhalt kereslet és az árháború miatt óriási raktárkészletek halmozódtak fel olajból, napi 5-10 millió hordós kitermeléscsökkentésre lenne szükségük az olajországoknak ahhoz, hogy növekedjen a fekete arany ára. Ha viszont ez megtörténik, akkor a drágábban termelő amerikai olajpala-termelők is visszatérhetnek a piacra.