Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Összesen 20 millió életet menthettek meg világszerte a koronavírus-vakcinák egy új kutatás szerint. Bár a Covax, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által támogatott terjesztési program által lefedett országokban valószínűleg több mint 7 millió halálesetet sikerült elkerülni, a kutatás mégis rávilágít az egyenlőtlen hozzáférés okozta veszélyekre. A Lancet Infectious Diseases című folyóiratban közzétett adatok szerint a szegényebb országokban a Covid miatt elvesztett életek közül körülbelül minden ötödiket meg lehetett volna előzni, ha a WHO céljait elérték volna – írja összefoglalójában a Bloomberg.

A Pfizer, a Moderna, és az AstraZeneca oltások az adatok szerint csökkentették a kórházi kezelések és a halálesetek számát, és több mint 12 milliárd adagot adtak be belőlük világszerte. A világ nagy részein azonban tavaly nehezen jutottak hozzá az oltásokhoz, miután a gazdagabb országok előbbre jártak a készletek beszerzésében, és az új változatokkal kapcsolatban a szállítási nehézségek és a tétovázás megnehezítették az emberek védelmét a gyorsan terjedő vírus ellen.

A globális oltási erőfeszítés "figyelemre méltó eredmény, és alapvetően megváltoztatta a világjárvány előrehaladását" - mondta Oliver Watson, az Imperial College London kutatója, a tanulmány társszerzője egy interjúban. Szerinte azonban lehetett volna többet is tenni a koronavírus-járvány terjedésével szemben.

A gyors bevetés ellenére a jelentés szerint több mint 3,5 millió Covid okozta halálesetet jelentettek az első oltóanyagadag 2020 decemberében történt beadása óta. Az egyes országokból származó nyilvántartások és a teljes többlethalálozás elemzése az első, amely megbecsüli a világszerte elkerült halálesetek számát, bár más kutatások már értékelték a vakcinák hatását egyes régiókban.

A magas és felső-közepes jövedelmű országokban lehetett a legtöbb, a vakcinák által megelőzött halálesetet - több mint 12 millió ember életét menthették meg. További 599 300 halálesetet lehetett volna megelőzni, ha az adatok szerint sikerült volna elérni azt a célt, hogy 2021 végéig minden országban a lakosság 40 százalékát két vagy több adag oltóanyaggal oltsák be.

A megelőzött halálesetek több mint háromnegyede a vakcinák által nyújtott, súlyos betegségekkel szembeni közvetlen védelemnek köszönhető. A fennmaradó halálesetek közvetett módon, a vírus terjedésének csökkenése és az egészségügyi rendszerekre nehezedő kisebb teher miatt váltak megelőzhetővé, mivel javult az orvosi ellátáshoz való hozzáférés.