Az ukrán főváros városvezetése határozatot hozott, amelynek értelmében a hatóságoknak fokozniuk kell a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére hozott korlátozások betartását. Kijev november eleje óta van a járványhelyzet szerinti legsúlyosabb, vörös besorolásban, amelynek alapján a bevásárlóközpontokat, vendéglátóhelyeket, sportlétesítményeket, kulturális és egyéb rendezvényeket csak oltottak vagy negatív teszttel rendelkezők látogathatják. Ezen felül az ukrán fővárosban ugyanez vonatkozik a közösségi közlekedési eszközök használatára is.

A friss, szigorító döntésről a csütörtöki válságstáb határozott; eszerint minden kerületben az eddigi kettőről négyre emelik azoknak a munkacsoportoknak a számát, amelyeknek a feladatuk a gazdasági szereplők ellenőrzése. Ezekben a csoportokban a fővárosi államigazgatási szervek, a fogyasztóvédelmi szolgálat, a rendőrség és a polgárőrség tagjai vesznek részt.

A városvezetés emlékeztetett arra, hogy a korlátozások megsértéséért az állampolgárokra 17 ezertől 34 ezer hrivnyáig (mintegy 200-400 ezer forint) terjedő pénzbüntetés, hivatalos személyekre pedig 34 ezer és 170 ezer hrivnya (mintegy 400 ezer és 2 millió forint) közötti bírság szabható ki.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál arról adott hírt, hogy a hatóságok egy nap alatt három városban - Kijevben, a kelet-ukrajnai Harkivban és a nyugati országrészben lévő Ivano-Frankivszkban lepleztek le bűnszervezeteket, amelyek hamis Covid-igazolásokat és PCR-teszteket árultak. A hatóságok közlése szerint a szervezetek napi többszáz hamis dokumentumot gyártottak, amelyekkel több millió hrivnyás haszonra tettek szert.

Odesszában eközben egy végállomáson álló villamosban rendeztek be oltópontot a vasútállomás mellett - közölte a dél-ukrajnai város vezetése. A polgármesteri hivatal közlése szerint az oltásokat egészségügyi dolgozók végzik minden egészségügyi és higiéniai követelmény betartásával. A villamoson elérhető Pfizer-, AstraZeneca- és a CoronaVac-vakcina, valamint várhatóan hamarosan Moderna-oltóanyag is érkezik.

Ukrajnában péntekre 24 058-cal 3 179 577-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké 750-nel 75 607-re, az aktív betegeké pedig csaknem 1400-zal 509 291-re. Az elmúlt napon 4318 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 8 422 334-en adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában, további 3 563 743-an pedig még csak az első adagot kapták meg. Csütörtökön 279 136 embert oltottak be az országban.