Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Csehországban a tíz-tizennégy napon belül átveszi az uralmat a koronavírus-járványban az omikron, amely jelenleg csak a vírusok 15 százalékát adja szemben a delta különböző alfajainak 85 százalékos arányával – írja a Radio Praha az állami közegészségügyi hivatal prognózisára hivatkozva. A szakértők arra számítanak, hogy az omikronos járványhullám csúcsán napi 50 ezer fertőzést is feljegyezhetnek a tízmilliós országban és hétezren kerülhetnek kórházba.

Úgy tűnik, azonban, hogy a cseheket jelenleg nem ez izgatja a leginkább, hanem az, hogy minél olcsóbban lefoglaljanak maguknak egy jó kis üdülést Törökországban. Az utazási ügynökségek szerint megrohanták az irodákat, miután kiszúrták, hogy a líra gyengülése miatt a koronához képest fillérekért lazíthatnak a mediterrán országban. Az éves infláció Törökországban decemberben két évtizedes csúcsot döntve 36 százalék fölé lendült.

Karácsony előtt a legnagyobb utazási iroda, a Čedok kombinált utat ajánlott, amelyben városlátogatás mellett vásárlás is szerepelt a helyi piacokon. Az utakat elkapkodták az érdeklődők – számolt be Katerina Pavlíková, az iroda szóvivője. A CK Fischer utazásszervező cég beszámolója szerint a török lehetőségek iránti érdeklődés 30 százalékkal haladja meg a pandémia előtti szintet. Törökország a 2022. nyári üdülési célpontok listáján megelőzte az általában vezető Görögországot.

A csehek a bevásárlásokon spórolnak, mégpedig a 2020-as árakhoz képest akár 20 százalékot is, mivel a szállodákban általában euróban kell fizetni. Miközben a török líra látványosan gyengült az euróval szemben az elmúlt időszakban, a cseh korona kissé erősödött – az év végén egy euróért 25 koronát (367 forint) kellett fizetni.