Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Oroszországban május első hétvégéje rekordszámú új koronavírus-esetet hozott: négy napon át egyfolytában emelkedett fertőzöttek száma - írja a Business Insider. Csak vasárnap, május 3-án több mint tízezer új esetet jegyeztek fel, ami Vlagyimir Putyin államfő bejelentése szerint 1000-rel több mint szombaton. A gyors növekedéssel az ország a világjárvány egyik epicentrumává válik. Az összesen közel 135 ezer fertőzöttel (ebből majdnem 1300-an haltak meg) Oroszország a hetedik legrosszabb helyzetben lévő ország a világon, s immáron sokkal rosszabb helyzetben van, mint a járvány kezdetén nagyon rosszul álló Kína vagy Irán. A fertőzöttek több mint fele Moszkvában lakik.

A napi növekedés viszonylagosan stabilizálódott, de nem nyugodhatunk meg, a helyzet még mindig nagyon komoly - értékelte a helyzetet Putyin. "A csúcson még nem vagyunk túl, új, nehéz szakasz áll előttünk, a vírus halálos fenyegetése még fennáll". Az elnök megszólalása akár egy beismerésnek is tekinthető, hogy valami nem jól alakult, mivel kezdetben úgy tűnt, hogy az orosz hatóságok ellenőrzés alatt tartják a kórokozó terjedését. Ezzel szemben az elmúlt hetekben drámaian romlott a helyzet.

Borzalmas egészségügy

Ezt mutatja egy összehasonlítás: Oroszországban április elején 2777 ismert koronavírus-fertőzést tartottak nyilván, miközben az USA-ban 220 ezret. Május 3-án az utóbbi országban 1,16 milliónál tartottak, míg az oroszoknál 134 ezernél, a kettő aránya 1,2 százalékról 11 százalékra ugrott. Ehhez biztosan hozzájárul, hogy az orosz egészségügyi rendszer rosszul vizsgázik. Április végén például arról érkezett hír, hogy Moszkvában a mentők órákat várnak arra, hogy a kórházakban leadhassák a betegeket.

Az egyik mentőautó vezetője arról számolt be, hogy 15 órát várt a kórház előtt. Az orvosok az egészségügyi dolgozók rossz körülményeire panaszkodnak és úgy vélik, hogy a kormány eltitkolja a járvány valóságos kiterjedését. Anasztaszia Vasziljeva, az orvosi szakszervezet vezetője videón árulta el, hogy a hatóságok sokszor tüdőgyulladásként említenek koronavírus-betegségeket, ami növeli a zűrzavart. Emellett a kellő tájékoztatás és felszerelés hiányáról is beszélt. A hatóságok tagadják a vádakat.

Személyes tragédiák

Egy mentőorvos, Alekszander Sulepov, kiesett egy voronyezsi kórház második emeletének ablakából, miután arra panaszkodott, hogy főnökei súlyos betegsége ellenére munkára kényszerítik - derült ki a Moscow Times cikkéből. Ő a harmadik orvos aki ilyen balesetet szenved, a két másik érintett belehalt a sérüléseibe, őt még koponyatörésekkel ápolják.

A 37 éves doktor és kollégái április 22-én lefilmezték, ahogy a vezető orvos munkába küldi őket annak ellenére, hogy Sulepov koronavírustesztje pozitív lett. Ezt követően néhány nappal megjelent egy újabb videó is, amelyből kiderült, hogy őt és kollégáját "hamis hírek" terjesztésével vádolták, amelyért a jelenleg érvényben lévő szabályok szerint ötéves börtönbüntetést szabhatnak ki rájuk. A rendőrség nyomoz Sulepov balesetének ügyében.