A csehek negyven százaléka elhiszi azokat a hamis információkat, amelyek a világhálón keringenek a koronavírussal és a pandémiával kapcsolatban - idézte a STAM közvélemény-kutató intézet 1400 ember megkérdezésével készült felmérését a Radió Praha. Több mint 50 százalék azok aránya, akik szerint a kórokozót mesterségesen állították elő egy laboratóriumban.

A felmérés válaszadóinak kétötöde úgy gondolja, hogy a kormány arra használja a pandémiát, hogy az ennek címén hozott rendkívüli intézkedésekkel erősítse a társadalom feletti hatalmát. Még azok aránya is eléri a tíz százalékot, akik azt hiszik, hogy az oltásokban mikrochipet ültetnek be az emberek szervezetébe, hogy ennek segítségével ellenőrizhessék őket.

A STEM vizsgálata azt találta, hogy a csehek 38 százaléka elvesztette a kormányba vetett bizalmát a  pandémia alatt és 20 százalékuk immáron semmilyen közszolgáltatásban nem bízik. Ugyanakkor nagyon sokan hisznek a szakértőknek: 70 százalék azok aránya, kik elfogadják, amit a virológusok mondanak, illetve olyan egészségügyiek, akik már kezeltek koronavírus-betegeket.