A 2021. áprilisában a JAMA-ban megjelent svéd tanulmány szerint az egészségügyi dolgozók jelentős része az enyhe Covid-19 fertőzés után sokáig elhúzódó tünetekről szaglás és az ízlelés elvesztéséről számolt be, ugyanakkor nem észleltek kognitív problémákat ("brain fog": memória vesztés, koncentráció hiány), amelyek igen gyakran társulnak az úgynevezett hosszútávú Coviddal. A tünetmentesen lezajlott fertőzés után nem emelkedett a hosszú lefolyású tünetek kockázata a portál szemléje szerint.

A vizsgálatba 2020. április 15. és május 8. között bevont egészségügyi dolgozóknál 4 havonként vér-tesztet végeznek, és a legalább 8 hónappal korábban, a fertőzést enyhe tünetekkel átvészelő 323 kórházi dolgozót tüneteit hasonlították össze 1072 olyan dolgozó tüneteivel, akiknél a vizsgálat során nem alakult ki Covid. A korábban megfertőződöttek 26 százalékánál jelentkezett valamilyen tünet mérsékelt/súlyos formában, és legalább 2 hónapig tartott – míg a kontrollcsoportban csak 9 százalékban fordult ez elő. A volt Covidosok átlagéletkora 43 év volt, 83 százalékuk volt a nő – a nem fertőzött kontroll csoport átlagéletkora 47 év volt, és 86 százalékuk volt nő.

A fertőzés után 8 hónappal a résztvevők okostelefonon számoltak be a 23 előre megadott tünet meglétéről, időtartamáról és súlyosságáról. A résztvevők 11 százaléka legalább egy olyan tünetről számolt be, mely 8 hónap elteltével is befolyásolta a munkát, a szociális, vagy az otthoni életet, szemben a kontrollcsoport 2 százalékával. 

További részletek itt.