A csütörtöki jelentés szerint az utóbbi 24 órában újabb 2086 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ami negyven százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát.

A járvány terjedési üteme a júliusi időszakhoz hasonló gyorsulást mutat, amikor egy hónap alatt háromszorosára emelkedett a naponta diagnosztizált fertőzöttek átlaga. Augusztus elejétől másfél hónapig 1200 körül stagnált a napi esetszám, amely a nyári vakáció végétől - szeptember közepétől - kezdődően lódult meg. Az utóbbi két hétben már napi 1485, az utóbbi héten pedig napi 1658 új eset számít átlagosnak.

QP | Quality Placement

Az utóbbi napon 37 koronavírusos beteg halt meg Romániában, ezzel 4862-re emelkedett a járvány áldozatainak száma.

A járvány kezdete óta diagnosztizált fertőzöttek száma a 130 ezret, az jelenleg is aktív ismert fertőzötteké a 21 ezret közelíti.

Az utóbbi napon több mint százzal, 7600 fölé emelkedett a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma, és ismét elérte a négy nappal ezelőtti 557-es rekordot az intenzív osztályon kezelt súlyos esetek száma.

Ludovic Orban miniszterelnök szerint várhatóan megyei, vagy települési szinten fognak újabb korlátozásokat bevezetni - például elrendelni a vendéglátóhelyek bezárását - ott, ahol kiugróan magas a fertőzési ráta. Az országos járványügyi operatív törzs hétfőtől várhatóan beutazási korlátozásokat is bevezet azok számára, akik Romániánál fertőzöttebb országokból érkeznek.