A korábbi napokhoz képest gyorsabban terjedő járvány miatt több európai ország szigorításokat vezet be - derül ki az Euronews körképéből.

Katalóniában péntektől két hétre bezárnak az éttermek - csak elvitelre vagy házhozszállításra főzhetnek -, és további korlátozó intézkedéseket is bevezetnek a járvány terjedésének lassítása érdekében.

Az Egyesült Királyságban az utóbbi 24 órában 137-en haltak meg a betegség következtében és csaknem 20 ezren fertőződtek meg. Ezért régiónként más és más, de több korlátozást is bevezetnek. Észak-Írországban két hétre bezárnak az iskolák, és az éttermek pénteken. Walesbe pedig tilos beutazni a súlyosan fertőzött vidékekről.

Oroszországban rekordmagas, több mint 14 ezer új fertőzöttet regisztráltak, ebből 4 ezer új esetet a fővárosban (országosan a számuk már meghaladta az 1,3 milliót).

Belgiumban egy nap alatt 7300 új fertőzöttet azonosítottak. Az elmúlt egy héten naponta 150 beteg került kórházba, ami a korábbi időszakhoz képest 80 százalékos emelkedés. Az országban 12 naponta duplázódik az intenzív osztályokra kerülő betegek száma, ha így terjed a járvány, akkor november közepére megtelhetnek.

Csehországban a legrosszabb a járványhelyzet Európában. Szerdától két hétre bezártak az iskolák, bárok, vendéglők. Leállították a bajnokságokat, sportversenyeket. Nem működnek a mozik és a színházak sem. Csehországban 100 ezer lakosra 581 új fertőzött jut az elmúlt két hétben. Ez a legmagasabb arány Európában.