A Robert Koch országos közegészségügyi intézet kimutatása alapján az utóbbi 24 órában 985 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez 21,9 százalékos növekedés az egy héttel korábbi 808-hoz képest. A napi új fertőződések száma az utóbbi hét nap alatt negyedszer emelkedett az egy héttel korábbihoz képest - számolt be az MTI a németországi helyzetről. 

A legfontosabb járványügyi mutatóként számon tartott hétnapi fertőzésgyakoriság, azaz a megelőző hét napon regisztrált fertőződések százezer lakosra vetített száma a keddi 4,9-ről 5,1-re emelkedett. A járvány enyhülésének májusban kezdődött trendje a vírus delta változatának előretörésével egy időben mutatja a törés jeleit. Az RKI számításai szerint már nagyjából minden második fertőződést az új variáns okoz, és előbb-utóbb kiszorítja a kevésbé fertőzőképes vírusváltozatokat.

Az intézet szerint a delta variáns terjedése miatt a 12-59 éves korosztályban legalább 85 százalékos, a 60 felettieknél pedig 90 százalékos átoltottság szükséges a járványhullám elkerüléséhez. Azonban az oltási kampány az utóbbi napokban lassult. A szövetségi kormány szerdai összesítése szerint az előző hét napon átlagosan 688 781 adag oltást adtak be naponta. Ez a szám június közepén még 800 ezer felett volt.

Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter egy szerdai interjúban elmondta, hogy a hatvan év feletti korosztályban rövidesen elérik a 90 százalékos átoltottságot, a 12-59 közötti korcsoportok megfelelő átoltottságához viszont javítani kell az oltás elérhetőségét. Több lehetőséget kell teremteni a védőoltás beadatására. Ezért például piacokon, sportpályák mellett, templomoknál és mecseteknél is ki kell alakítani oltópontokat - mondta a miniszter a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak.

Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 3 732 549 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t Németországban. A Covid-19-cel összefüggésben egy nap alatt 48 halálesetet regisztráltak, a járvány áldozatainak száma így 91 110-re emelkedett. Legalább egy adag védőoltást a lakosság 56,8 százaléka - 47 213 139 ember - kapott. Teljes oltással a lakosság 39,3 százaléka - 32 696 003 ember - rendelkezik.