Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A dél-afrikai Stellenbosch University tudósai magyarázatot találhattak az úgynevezett hosszú koronavírus-betegség egyes tüneteire - írja a Bloomberg. Ez az a jelenség, amikor a betegségen átesett koronavírus-páciensek egy részénél még hónapok múlva is jelentkeznek a szervezetüket meggyötrő megpróbáltatás tünetei. A kutatók úgy vélik, hogy az emberi testben keringő apró vérrögökhöz tapadnak olyan molekulák, amelyek gyulladást okoznak.

A tudósok úgy jutottak erre a következtetésre, hogy a visszamaradt tünetekben szenvedő betegeket (összesen százat) kezdtek vizsgálni, ezen belül a tőlük vett vérmintákat is elemezték. Ezekben találtak sokat a pici vérrögökhöz tapadt gyulladást okozó molekulákból - mondta Resia Pretorius, az egyetem egyik kutatója. Ezek a molekulák olyan anyagot tartalmaznak, amely megakadályozza a vérrögök szétoszlását.

Ezek okozhatják az elhúzódó betegségszindrómák egy részét azoknál az embereknél, akik átestek a koronavírus-betegségen. A kutatók szerint felfedezésük bizonyítja, hogy a Covid-19 hosszan tartó, jelentős érrendszeri és vérrögproblémát okoz. A kutatással szemben elvégezték az igazoló vizsgálatot is, az eredményekről a Cardiovascular Diabetology című lapban számoltak be.