A brit egészségügyi hatóságok szakemberei még értékelik, hogy a koronavírus új változata, amelyet Indiában fedeztek fel először, fertőzőbb-e a korábbi mutánsoknál és ellenáll-e az oltásoknak. A vizsgálatokat azért rendelték el, mert 77 olyan fertőzést jegyeztek fel az Egyesült Királyságban, amelyet ez a vírusvariáns okozott – jelentette a Financial Times. Susan Hopkins, az angol közegészségügyi hatóság vezető munkatársa arról számolt be, hogy egyelőre nincs elegendő adat ezeknek a kérdéseknek az eldöntésére, ezért nem tudják, hogy pontosan mivel állnak szemben.

Ennek megfelelően az úgynevezett B.1.617 változatot, amelyet felelősnek tartanak azért, hogy Indiában az elmúlt hetekben felpörögtek a fertőzések, „vizsgálat alatt lévő” vírusmutációnak minősítik. Hopkins szerint egyelőre még abban sem biztosak, hogy a brit társadalomban terjed-e az új változat, így ezt is vizsgálat tárgya. A legtöbb esetben ugyanis Indiából hazatérőknél mutatták ki, vagy olyanoknál, akik karanténban voltak. Az utóbbiak esetén a második vagy a nyolcadik napon találtak rá a kórokozóra.

Az idegességet az okozza, hogy Indiában felpörgette a járványt az új mutáns. Az elmúlt hét végén például a 1,4 milliárd lakosú országban több mint 261 ezer új fertőzést regisztráltak és 1500-an haltak bele a koronavírus-betegségbe. Nem véletlen, hogy a munkáspárti ellenzék győzködi Boris Johnson miniszterelnököt, hogy mondja le Indiai látogatását. (Hétfőn bejelentették, hogy a kormányfő nem utazik - a szerk.) A tudósok egy része azt kéri, hogy tegyék az országot tiltólistára, azaz arra a listára, amely országokból tilos beutazni az Egyesült Királyságba.

Nem lesz semmi baj(?)

George Eustice környezetvédelmi miniszter úgy vélte viszont, hogy felesleges lenne óvni a kormányfőt az utazástól. Szerinte megfelelő lett volna a vizit időzítése, miután fontos, hogy a gazdasági és politikai kapcsolatok valamilyen szinten fennmaradjanak. Szerinte elegendő lett volna, ha megteszik a szükséges elővigyázatossági intézkedéseket.

A szigetországban megnövelték a teszteléseket, aminek köszönhetően például felfedezték az első dél-afrikai vírus okozta fertőzést, ám a közegészségügyi szakemberek úgy látják, hogy vannak pozitív fejlemények. A fertőzések száma 2020 szeptembere óta a legalacsonyabb szintre csökkent. Hopkins szerint ugyanakkor két-három hétre van szükség, hogy láthassák a tendenciákat. Így jelenleg még azt is korai megmondani, végrehajtható-e a kormány terve, miszerint május 17-én lehetővé tennék a vendéglátó helyek belső helyiségeinek megnyitását.

Ne legyen vakcinaigazolvány!

Az Egyesült Királyságban a 67 milliós népességből közel 33 millióan kaptak már oltást, ezen belül 10 millióan túl vannak a második szúráson is. Ez azt jelenti, hogy felnőtt lakosság 60 százaléka már megkapta az oltás legalább egy dózisát, ám a szakértők óvatosságra intenek. Különösen az új vírusváltozatok megjelenése okozhat esetleg kellemetlen meglepetéseket. Ezzel is számolni kell, mielőtt továbblépnének a nyitással.

A hét végén 38 vendéglátóipari vállalat vezetője írta alá azt a levelet, amely arra figyelmeztették a kormányt, hogy az ágazat cégeinek kétharmada nem tudott élni azzal az enyhítéssel, ami lehetővé tette a teraszokon való kiszolgálást. Ezek továbbra is kénytelenek zárva tartani, és várhatóan mindegyikük veszteséges lesz idén. A cégvezetők arra kérik a kormányt, hogy tartsa magát a nyitási menetrendhez és felejtse el az vakcinaigazolvány bevezetését.