Azok a szerbiai állampolgárok, akik igénylik a koronavírus elleni védőoltást, január közepétől telefonon is megtehetik ezt - vette át a 021.rs hírét a vajdasági Szabad Magyar Szó. Mihailo Jovanovic, az Információs-technológiai és Elektronikus-közigazgatási Iroda igazgatója azt mondta, hogy az eUprava portálon keresztül eddig mintegy 200 ezer polgár fejezte ki az oltóanyag iránti igényét.

Az interneten Szerbiában a napokban kezdődött a regisztráció azoknak, akik szeretnék beoltatni magukat. A polgárok azt is jelezhetik, hogy melyik gyártó vakcináját szeretnék felvenni. (Szerbiában az orosz oltás is elérhető.) Darija Kisic Tepavèevic, a köztársasági válságstáb tajga szerint a koronavírus elleni védőoltást online igénylő polgárok közül az első ezer már csütörtökön megkapja a vakcinát.

Közben Aleksandar Vucic szerb bejelentette, hogy február 15-ig elfogadnak egy újabb gazdasági intézkedéscsomagot. Ez a csomag nem lesz annyira bőkezű, mint amilyen az első volt, viszont a tőkeinjekciót a kis-, közép- és nagyvállalatok is megkapják. Így az intézkedés több mint egymillió munkavállalót érint.

A cégek két hónapra 32 ezer vagy három hónapos támogatás esetén 48 ezer dinárt (96, illetve 144 ezer forint) kapnának minden dolgozó után, figyelembe véve, hogy újévtől a minimálbér összege 32 ezer dinár. A legveszélyeztetettebb ágazatok is kapnak segítséget. A turizmusban dolgozók, a szállodák, az utazási irodák, az idegenvezetők és a buszos cégek legalább még egy alkalommal megkapják a minimálbér összegének a felét.