Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egyre-másra kapnak nyilvánosságot – elsősorban a közösségi médiában – olyan esetek, amikor valakinél kétségessé válik, kialakult-e, megfelelő-e a koronavírus elleni védettség az oltások után - írja a Népszava.

Bizonytalan volt például az 77 éves budapesti férfi is, aki egy magánlaborban próbálta kideríteni, hogy két Sinopharm oltás után kialakult-e a védettsége. Ő a lapnak elmondta, a második oltása után 13 nappal végeztetett úgynevezett ELISA antitest-vizsgálatot, ami szerint nincs igazolható védettsége. Levelet írt az oltásokat szervező kormányzati vakcinaoldalon található e-mail címre, amire válaszul a türelmét kérték. Útmutatást kért a háziorvosától is, aki lapzártáig nem válaszolt neki. Békássy Szabolcs, az országos kollegiális vezető háziorvos azt mondta  Népszavának, hogy egyelőre nincs hivatalos útmutatás ezekre a helyzetekre.

Székely Tamás, a Kelen-kórház vezetője azt ajánlja az ilyen helyzetbe került embereknek, hogy viselkedjenek úgy, mintha nem lennének védettek. Darvai László háziorvos elmondása szerint az említett teszt nem méri a védettség minden részletének működését. Csak az adhatna biztos választ a védettséggel kapcsolatban, ha valaki legyűjtené az E-térből, hogy a kínai vagy bármely más vakcinával oltottak közül hányan kerültek súlyos tünetekkel kórházba, mennyi embernek lett pozitív tesztje.

Noha a kormány nem igyekszik eloszlatni az érintettek aggodalmait, a napilap úgy tudja, elindult egy egyetemi reprezentatív kutatás, amely a beadott oltások, köztük a Sinopharm által is kiváltott védelem bizonyosságát igyekszik meghatározni.