Eddig március 27-én volt a legtöbb halott Olaszországban, akkor 969 beteg halt meg a vírus okozta betegségben.

Az egy nap alatt szűrt új fertőzöttek száma nem volt kiemelkedően magas, túllépte a 23 ezret a korábbi 20 ezer után. A halottak száma viszont csütörtökre jelentősen megugrott a szerdai 684-hez képest - írja az MTI.

A legtöbb halottat, 347-t Lombardiából jelentették, száz- száz körüli volt az egy nap alatt elhunytak száma Piemontban és Veneto tartományban. A halottak száma a járvány kitörése óta elérte az 58 038-t az országban.

Március végéhez képest különbséget jelent, hogy akkor a járvány első hónapjában napról napra fokozatosan emelkedett a halottak száma, amely március 27-én tetőzött, majd csökkenésnek indult. A március 18. és 27. közötti héten indultak el a fegyveres erők kamionjai a lombardiai Bergamo városából más térségek krematóriuma felé. Olaszországban eddig még egy nap sem sikerült nullázni a halottak számát.

Az aktív fertőzöttek száma megközelíti a 760 ezret: a hatósági karanténban és kórházban kezeltek száma az utóbbi egy hét alatt több mint húsz százalékkal csökkent. Kórházban jelenleg több mint 31 ezren vannak, intenzív osztályon 3597 beteget kezelnek, ami a fertőzöttek 0,5 százaléknak felel meg.

Domenico Arcuri, a járványhelyzet kezelésével megbízott kormánybiztos emlékeztetett, hogy március utolsó hetében az azonosított betegek 6,7 százalékát kezelték intenzíven. Arcuri hangsúlyozta, hogy az októbertől fokozatosan bevezetett, majd novembertől ismételten szigorított intézkedések eredményesnek bizonyultak: a korábbi 18 százalékról 10,2 százalékra sikerült csökkenteni a tesztelések és az azokon szűrt fertőzöttek arányát. Csütörtökon több mint 226 ezer tesztet végeztek. Február vége óta a fertőzöttek száma túllépte az 1,6 milliót.

Giuseppe Conte miniszterelnök az esti órákban jelenti be a péntektől életbe lépő és január 15-ig érvényes korlátozó intézkedéseket. Korábbi bejelentések szerint az ünnepek alatt megtiltják nemcsak a tartományok, hanem a települések, városok közötti mozgást is.