Különösen aggasztó a járványhelyzet a Balkánon, valamint több másik közép-európai országban. A halálos áldozatok és a kórházban ápolt fertőzöttek száma itt az egyik legmagasabb a világon jelenleg - közölte Catherine Smallwood az AFP és a Reuters hírügynökségek jelentése szerint, amit az MTI vett át.

A WHO európai irodáját vezető Hans Kluge szerint a növekvő számok jól mutatják az egészségügyi óvintézkedések fenntartásának szükségességét. Ugyan sok országban részleges vagy teljes zárlat van, egyes helyeken elkezdték az enyhítéseket arra alapozva, hogy a beoltottak számának növekedése azonnal a járvány visszaszorulását eredményezi majd. Túl korai ilyen következtetést levonni - mondta Kluge. Azt azonban nyomatékosította, hogy az oltás segítségével lehet majd visszatérni az "új normálishoz".

QP | Quality Placement

Kluge érintette az AstraZeneca gyógyszergyár vakcinájának kérdését is, miután annak használatát korábban több országban felfüggesztették. Ezen oltóanyag alkalmazásának messze több az előnye, mint a hátránya, ezért a további használatát javasolják - idézte a szakértőt az MTI.