Különösen aggasztó a járványhelyzet a Balkánon, valamint több másik közép-európai országban. A halálos áldozatok és a kórházban ápolt fertőzöttek száma itt az egyik legmagasabb a világon jelenleg - közölte Catherine Smallwood az AFP és a Reuters hírügynökségek jelentése szerint, amit az MTI vett át.

A WHO európai irodáját vezető Hans Kluge szerint a növekvő számok jól mutatják az egészségügyi óvintézkedések fenntartásának szükségességét. Ugyan sok országban részleges vagy teljes zárlat van, egyes helyeken elkezdték az enyhítéseket arra alapozva, hogy a beoltottak számának növekedése azonnal a járvány visszaszorulását eredményezi majd. Túl korai ilyen következtetést levonni - mondta Kluge. Azt azonban nyomatékosította, hogy az oltás segítségével lehet majd visszatérni az "új normálishoz".

Kluge érintette az AstraZeneca gyógyszergyár vakcinájának kérdését is, miután annak használatát korábban több országban felfüggesztették. Ezen oltóanyag alkalmazásának messze több az előnye, mint a hátránya, ezért a további használatát javasolják - idézte a szakértőt az MTI.