Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Németország egy "nagyon nagy második hullám" felszálló ágának elején tart a koronavírus-járványban, és sokkal nagyobb óvatosságra és körültekintésre van szükség ahhoz, hogy ne váljék követhetetlenné a vírus terjedése - idézi az MTI Helge Braunt, a szövetségi kormány kancelláriaminisztere csütörtökön.

Csak rajtuk múlik

A politikus az ARD országos köztelevíziónak nyilatkozva a tartományi miniszterelnökök és a kancellár, Angela Merkel szerda késő este véget ért tanácskozásán elfogadott szabályokról elmondta, hogy fontos lépést tettek, amely azonban "valószínűleg nem lesz elég" a védekezés sikeréhez.

A járvány "szédületes dinamikával" erősödik és a terjedés lefékezéséhez arra lenne szükség, hogy mindenki csökkentse a felére a fertőzésveszéllyel járó egymás közötti közvetlen fizikai kapcsolatai számát. "Valójában azt kellene mondanunk, hogy mindenki maradjon otthon, mint a március-áprilisi időszakban" - mondta a miniszter. Hozzátette, hogy a napokban minden tartományban elkezdődő őszi tanítási szünet "nem az utazások ideje".

A kancellár legfőbb bizalmasaiként számon tartott 47 éves kereszténydemokrata (CDU) politikus - aki végzettségét tekintve orvos, és 2001-től 2009-ig a giesseni egyetemi klinika aneszteziológiai és intenzív terápiás intézetének tudományos munkatársaként dolgozott - kiemelte, hogy a lakosság hozzáállásától függ a védekezés sikere. Meg lehet még akadályozni a bontakozó fertőzéshullám vészes felerősödését, de csak az eddiginél jóval nagyobb óvatossággal és körültekintéssel.
A második hullám feltartóztatása "csak rajtunk múlik" - mondta Helge Braun.

Több mint 300 ezer fertőzött

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) csütörtöki adatai szerint az utóbbi 24 órában 6638 fertőződést regisztráltak. Ez a legnagyobb napi esetszám az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) németországi megjelenése óta.

A teszttel igazolt esetek száma így 341 223-ra emelkedett. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggő halálesetek egy nap alatt 33-mal nőtt, 9710-re. Ugyanakkor a vírus úgynevezett reprodukciós rátájának (R) hétnapos mozgóátlaga némileg csökkent, az egy nappal korábbi 1,20-ról 1,16-ra. Ez azt jelenti, hogy minden 100 fertőzött átlagosan további 116 embernek adja át a vírust.