A Pediatrics című szakfolyóiratban pénteken megjelent egy kutatás, amely hét, különböző amerikai államokban élő tinédzser fiú esetét írja le, akiknél a koronavírus elleni védőoltás második dózisának beadása után szívizomgyulladást fedeztek fel. A 14 és 19 év közötti fiúk áprilisban és májusban kapták meg a Pfizer oltását, és néhány napon belül mellkasi fájdalmak jelentkeztek náluk. A kardiológiai képalkotó vizsgálatok myocarditist mutattak ki náluk - írja az AP.

Egyikük sem volt súlyos beteg. Mindannyian elég egészségesek voltak ahhoz, hogy a kórházban töltött két-hat nap után hazaküldjék őket, és elég jól vannak - mondta Preeti Jaggi, az Emory Egyetem fertőző betegségekkel foglalkozó specialistája, a kutatás társszerzője. Jaggi azt is elmondta, hogy további nyomon követésre van szükség annak megállapítására, hogy a fuúk hogyan boldogulnak, de valószínű, hogy a szívelváltozások csak átmenetiek voltak.

A Pediatrics jelentésében szereplő hét fiú közül csak egynél volt nyoma egy esetleges korábbi koronavírus-fertőzésnek, és az orvosok megállapították, hogy egyikük sem szenvedett a Covid-19-cel összefüggésbe hozható ritka gyulladásos betegségben.

Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) a múlt hónapban figyelmeztette az orvosokat, hogy figyelemmel kíséri a Pfizer és a Moderna által gyártott mRNS-vakcinák után tizenéveseknél és fiatal felnőtteknél jelentkező szívgyulladásos eseteket. A CDC még nem állapította meg, hogy valóban van összefüggés a tünetek és az oltások között, és továbbra is azt szorgalmazza, hogy minden 12 éves és idősebb személy kapjon védőoltást, mert a betegség sokkal kockázatosabb, mint a vakcina esetleges mellékhatásai. A Pfizer.vakcina már 12 éves kortól elérhető; a Moderna oltása továbbra is csak felnőttek számára engedélyezett az USA-ban.

Ezt a fajta szívgyulladást számos fertőzés okozhatja, beleértve a Covid-19-et is, de bizonyos gyógyszerek - és ritkán más típusú oltások - mellékhatásaként is jelentkezett már a szívizomgyulladás.

Egyelőre a CDC szerint a legtöbb beteg férfi volt, a második adag beadása után jelentkeztek a tünetek, és a kórkép gyorsan javult.

A Pediatrics szerkesztőségi cikke megjegyezte, hogy a 18 év alatti amerikai gyermekek körében több mint 4 millió koronavírusos megbetegedés volt, több mint 15 000 kórházi kezelés és legalább 300 haláleset történt.