Az új koronavírus (SARS-CoV-2) újonnan azonosított fertőzöttjeinek napi átlaga három héttel ezelőtt ötven körül volt, két hete huszonöt alatt alakult, a múlt héten pedig a napi átlag öt alá csökkent - írja az MTI.

Vasárnap 5 új fertőzést diagnosztizáltak, és egy újabb haláleset volt. A legújabb esetekkel együtt Szlovákiában eddig 1413 személynél állapították meg a fertőzést, az ismert halálos áldozatok száma 25, az elvégzett vírusteszteké pedig közel 98 ezer. Közben a vírus okozta Covid-19 betegségből kigyógyultak száma 643-ra emelkedett.

A járvánnyal összefüggésben bevezetett korlátozások feloldása két hete kezdődött el, az újabb enyhítések bevezetése - a kormány által korábban ismertetett, kéthetes enyhítési ciklusokkal számoló menetrend szerint - szerdán lenne esedékes. Az első szakaszban a kisebb alapterületű üzletek és szolgáltatók nyithattak meg. A második szakaszban a kültéri sportpályák, a rövid távú szállást nyújtó intézmények, fodrászatok és hasonló szolgáltatások indíthatnák újra működésüket, illetve az istentiszteletekre és házasságkötésekre vonatkozó korlátozások egy részét is feloldanák.

Közben a közlekedési tárca május 14-ig ismét meghosszabbította azt a március 13-án bevezetett tilalmat, amely a külföldről érkező polgári személyszállító repülőgépek szlovákiai leszállására vonatkozik. A tilalom nem érinti a teherforgalmat bonyolító repülőgépeket és a humanitárius célú járatokat.

A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség ismertette egy, a SARS-CoV-2 vírus elleni esetleges vakcina alkalmazásával kapcsolatban készített felmérés eredményeit. Eszerint a megkérdezettek 40,9 százaléka folyamodna egy ilyen védőoltáshoz, miközben a vakcinát a megkérdezettek 27,9 százaléka elutasítaná.