Jerome Powell a szenátus banki bizottságában tartott meghallgatására készített írásos beszámolójában rámutatott, hogy a foglalkoztatottság és a termelés szintje jóval elmarad a járvány előtti szintektől, és továbbra is jelentős a bizonytalanság a gazdaság talpra állását illetően.

Amíg a közvélemény nem bízik abban, hogy a járványt feltartóztatták, nem valószínű, hogy a fellendülés teljes legyen - vélte a Fed-elnök, aki arra is figyelmeztetett, hogy az alacsonyabb jövedelmű csoportok, azaz az afroamerikaiak, a spanyolajkúak és nők azok, akiket a legsúlyosabban érintett a gazdaság válsága.

Ha nem állítjuk le és fordítjuk meg, a gazdaság visszaesése tovább növelheti az egyenlőtlenségeket, amelyek szűkítésében pedig volt egy kis előrelépés a hosszú expanzió alatt - mutatott rá az MTI szerint.

A Fed elnöke megerősítette, hogy a kamatok a jelenlegi szinteken maradnak addig, amíg meg nem bizonyosodnak arról, hogy a gazdaság kiheverte a közelmúlt eseményeit, és visszatér a foglalkoztatási és árstabilitási célok elérésének útjára. Hangsúlyozva, hogy fenntartják az alkalmazkodó monetáris politikát, igyekezett kicsinyíteni a Fed hatalmasra duzzadt mérlegfőösszegével kapcsolatos aggodalmakat.

Fed-elnöktől némileg szokatlan módon Powell szóba hozta a "faji igazságtalanság" kérdését a rendőri brutalitás és fajgyűlölet miatti tüntetések kapcsán. Úgy fogalmazott, hogy a rasszizmusnak nincs helye a Federal Reserve-ben, és nem lenne szabad a társadalomnak sem eltűrnie. Kérdésekre válaszolva jelezte, hogy a Fed igyekszik kutatásaiban figyelembe venni a faji ügyeket. A faji egyenlőtlenségek csökkentéséhez a Fed úgy tud legjobban hozzájárulni, hogy segít visszavinni a munkaerőpiacot a koronavírus-járvány előtti szintekre - mondta Powell, emlékeztetve arra, hogy februárban több évtizedes mélyponton, 3,5 százalékon állt a munkanélküliségi ráta.