Tünetmentes emberek szervezetében is képes kimutatni a koronavírus jelenlétét az a gyorsteszt, amelyet cseh kutatók fejlesztettek ki. Óriási előrelépés lenne ez a mindennapos, tömeges alkalmazás esetén, például a tömegrendezvények megtartása szempontjából, hiszen egy órával egy focimeccs vagy koncert előtt a közönség szűrhető lenne - írja a Euronews.

A gyártás még nem kezdődhet meg, a Palacky Egyetem kutatócsoportjának tesztjét egyelőre engedélyeztetni kell. A Olomouc-i kutatók ígérete szerint az eszköz tömeges tesztelésekre alkalmas, ára 100 és 500 cseh korona (vagyis 1400 és 6800 forint) között mozog, jóval olcsóbb az jelenlegi teszteknél.

A tesztelés jelenleg - vakcina hiányában - a legjobb eszköz a koronavírus-járvány fékentartására, mert így a fertőzöttek az előtt kiszűrhetők, hogy a betegséget továbbadták volna. Az európai oltás, az AstraZeneca termékét egyelőre vizsgálják, viszont a piacra kerülését lassítja, hogy egy betegnél szövődmények léphettek fel, amelyet jelenleg kutatnak.

Az utóbbi napokban háromszorosára nőtt a mentők által elvégzett koronavírus-mintavételek száma. De máshol is erős túljelentkezés van: több olyan magán szolgáltató, amely a Nemzeti Népegészségyüi Központnak is dolgozik azt mondta, hogy kétszer annyi mintát kezelnek, mint amennyire felkérte őket az állami járványügyi szerv, mellette pedig a magán ügyfeleiket is ellátják.

Hét eleji sajtóhírek szerint az utóbbi egy héten rendkívül nagy teher hárult a mintavételező csapatokra. Jellemzően nem tudták teljesíteni, hogy a háziorvos értesítése után 24 órán belül le tudják venni a mintát a koronavírus-gyanús személytől. Volt olyan egység, amely Budapesttől 100 kilométerről érkezett a fővárosi munkára.

Jelenleg itthon egy teszt 10-15 ezer forint között mozog a privát cégeknél, viszont az utazási korlátozások bevezetése miatt nagy szükség van a PCR-vizsgálatokra. A helyzet fényében látszik, mekkora segítséget is jelenthet a cseh gyorsteszt kifejlesztése, valamint ha engedik, hogy piacra kerüljön.

Verseny az oltásért

Ezen kívül világszerte százharminc vakcinafejlesztési projekt zajlik. Közülük körülbelül harminc van klinikai fázisban, és hat olyan fejlesztésről tudni, amely már a klinikai tesztelés utolsó fázisában jár. Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutató Központ virológiai kutatócsoportjának vezetője szerint viszont elenyésző az esélye annak, hogy idén beadható vakcina készül el. A logika alapján legkorábban 2021 első negyedévére lehet meg az első működő, tömeges oltásra alkalmas készítmény.

Magyarországon a csütörtök reggeli adatok szerint 24 óra alatt 476 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 10 191 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt két idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 630 fő, 3990-en pedig már meggyógyultak.