A kórt legutóbb egy 16 éves temesvári fiúnál és egy 71 éves suceavai férfinél azonosították. A temesvári tinédzser minden bizonnyal a 47 éves nagybátyjától kapta el a fertőzést, akit kedden utaltak be a temesvári járványkórházba - írja az MTI.

A férfi együtt repült Olaszországból Temesvárra azzal a 38 éves temesvári nővel, akinél múlt pénteken észlelték a kórt.

Mindhármukat a temesvári járványkórházban tartják megfigyelés alatt. A férfi és a fiú tünetmentes, a férfi szerdai leleteiben már nem is tudták kimutatni a Covid-19-es kórokozót.

Az idős suceavai férfi autóbusszal tért vissza Magyarországon keresztül Romániába pénteken az olaszországi Lombardia egy olyan településéről, ahol korábban nem regisztráltak koronavírusos megbetegedéseket. Az autóbusz Nagylaknál lépett be Romániába - közölte Nelu Tataru egészségügyi államtitkár. Az idős férfi kedden észlelte a betegség tüneteit, ezért beutalták a suceavai megyei kórházba. A koronavírus-teszt pozitív eredménye után a jászvásári járványkórházba szállították.

A hatóságok valamennyi esetben próbálják felmérni, hogy a fertőzött személyek kivel kerültek kapcsolatba az elmúlt napokban, és újabb vizsgálatokat rendelnek el.

Az orvosok már három nappal ezelőtt gyógyultnak nyilvánították azt az Gorj megyei fiatalembert, akinél a múlt héten először észlelték Romániában a koronavírusos fertőzést.

Már tízre emelkedett Horvátországban a koronavírussal fertőzöttek száma - közölte szerdán Vili Beros horvát egészségügyi miniszter a válságstáb ülését követően, amely naponta kétszer tart sajtótájékoztatót.

Jelenleg három beteg van karanténban Zágrábban, öt Fiumében (Rijeka) és kettő Varasdon (Varazdin).

"A betegség enyhe lefolyású, azokat a személyeket, akikkel a fertőzöttek kapcsolatban álltak, időben megtaláltuk" - mondta a tárcavezető, hozzátéve: továbbra is ellenőrzés alatt tartják a helyzetet.