Michel a videókonferencia keretében tervezett uniós csúcstalálkozóra szóló meghívójában egyebek között utalt arra: az Európai Tanács sok munkát végzett annak érdekében, hogy "előkészítse a talajt" és érthetővé tegye a tagállamok számára a helyreállító alap minden egyes részét. Elérkezett az idő, hogy a nemzeti kormányok mélyrehatóan megvitassák a javaslatot.

Michel szerint a tervezetét több részét illetően konszenzus kezd kialakulni azzal kapcsolatban, hogy az alapnak az Európa előtt álló kihívásokkal arányosan megfelelő nagyságrendűnek kell lennie, valamint a járvány által leginkább érintett ágazatokra és földrajzi területekre kell irányulnia.

Mint írta, további egyetértésre van kilátás azzal kapcsolatban, hogy az Európai Bizottságnak az alapot a pénzpiacokról történő kölcsönzéssel kell finanszíroznia, és ennek érdekében meg kell növelni a többéves keretköltségvetésben a saját források felső határát. Hozzátette, hogy csomagnak nemcsak a válság közvetlen hatásaival kell foglalkoznia, hanem lehetőséget kell biztosítania az európai gazdaság átalakítására, valamint a zöld és digitális jövő felkarolására.

Levelében hangsúlyozta továbbá, hogy minden tagország érdeke a mielőbbi megállapodás, ugyanakkor konstruktív vitát kell folytatni a helyreállítási alap különféle elemeinek méretéről, az elosztásról, valamint arról, hogy az alap mekkora részét fordítsák vissza nem térítendő támogatásra, kölcsönök nyújtására és pénzügyi garanciákra. Ugyancsak megegyezésre kell jutni az alap elosztáshoz köthető jogállami politikai kondicionalitás kérdésében is.